Accipiter cooperiiCoopers hauk

Av Tanya Dewey og Vladimir Perepelyuk

Geografisk rekkevidde

Coopers hauker er hjemmehørende i de Nearctic og Neotropical regionene. De kan finnes i hele det sørlige Canada og USA. De overvintrer så langt nord som det nordlige USA og det sørlige Ontario, og så langt sør som Costa Rica. Coopers hauker er helårsboende i det meste av USA.(Tufs, 1986)

  • Biogeografiske regioner
  • nærktisk
    • innfødt
  • neotropisk
    • innfødt

Habitat

Coopers hauker er nært assosiert med løvskog og blandet skog og åpne skogsområder som skogmarker, elvebredder, halvtørre skogområder i sørvest og andre områder der skogområdene forekommer flekker.(Johnsgard, 1990)

  • Habitatregioner
  • temperert
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • savanne eller gressletter
  • chaparral
  • skog
  • Andre Habitat-funksjoner
  • forstad
  • elvebredden

Fysisk beskrivelse

Coopers hauker er mellomstore fugler med lange, magre kropper. Individer i den vestlige delen av området har en tendens til å være mindre enn de i øst. Hannens lengde varierer fra 35 til 46 cm og lengden på hunnene varierer fra 42 til 50 cm. Gjennomsnittlig masse av hanner varierer fra 280 g hos vestlige hanner til 349 g for østlige hanner. Gjennomsnittlig masse av hunner varierer fra 439 g for vestlige hunner til 566 g for østlige hunner. Coopers hauker har et vingespenn på 75 til 94 cm.



Voksne Coopers hauker har en mørk svartaktig krone som er merkbart satt av fra en lysere nakke. De har en blågrå rygg og en hale som krysses av flere mørke bånd og har et tydelig hvitt bånd på spissen. Under flukt viser Coopers hauker en lang sperret hale og ganske korte, avrundede vinger.

Øynene til denne hauken, som de fleste rovfugler, vender fremover, noe som gir den god dybdeoppfatning for jakt og fangst av byttedyr mens den flyr i høye hastigheter. Kroknebben er godt tilpasset til å rive rovkjøttet. Coopers hauker, som flyr raskt, har et raskt vingeslag og er i stand til å forhandle seg gjennom sterkt vegeterte skoghabitater.

hundeskalllek

Coopers hauker kan lett forveksles medskarpskinnede hauker, som er mindre (25 til 35 cm) og har en mindre tydelig mørk krone og en hale som er firkantet på spissen, i motsetning til den avrundede spissen av Coopers haukhaler. Coopers hauker viser også langsommere, stivere vingeslag enn hauker med skarp skinn.(Chipper Woods Bird Observatory, 1998; Johnsgard, 1990; Peterson og Peterson, 2002; Tufts, 1986)

  • Andre fysiske egenskaper
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuell dimorfisme
  • like kjønn
  • hunn større
  • Rekkeviddemasse
    280 til 566 g
    9,87 til 19,95 oz
  • Rekkevidde
    35 til 50 cm
    13,78 til 19,69 tommer
  • Rekkevidde vingespenn
    75 til 94 cm
    29,53 til 37,01 tommer

Reproduksjon

Coopers hauker er monogame, og mange par parer seg for livet. Par hekker en gang per år og avler ett yngel per hekkesesong. Hannen velger reirplass, men hunnen gjør mesteparten av reirbyggingen. Frieriaktiviteter inkluderer stiliserte flyreiser med vingene holdt i en dyp bue. Coopers hauker er territorielle, og forsvarer et territorium rundt reiret.

Frieriaktiviteter inkluderer flyvisninger. For eksempel vil hannen i et par fly rundt hunnen og utsette de utvidede haledekslene for henne. Hannen hever vingene høyt over ryggen og flyr i en vid bue med sakte, rytmiske flaksing. Vanligvis forekommer disse visningsflyvningene på lyse, solfylte dager midt på morgenen, og begynner med at begge fuglene svever høyt i termikk. Hannen og kvinnen kan begge delta i frieriflyvninger. Hannen begynner med å dykke mot hunnen, etterfulgt av en veldig sakte fartsjakt. Begge fuglene beveger seg med langsomme og overdrevne vingeslag vekslet med gli der vingene holdes i en dihedral vinkel og de hvite under haledekverne er iøynefallende spredt.(Ehrlich, et al., 1988; Johnsgard, 1990; Peterson og Peterson, 2002; Whitfield, 1984)

  • Parringssystem
  • monogamt

Coopers hauker begynner å yngle allerede i mars. De fleste individer avler ikke før de er minst to år gamle. Par bygger reir laget av pinner og kvister og foret med bark, bartrærnåler og dun. Hannene velger det meste av reirmaterialene og gjør det meste av reirbyggingen, selv om hunnene bidrar med stykker materiale av og til. Hunnen legger 3 til 6 (vanligvis 4 til 5) blåaktige til grønnhvite egg som vanligvis er flekkete og snart blir flekkete i reiret. Eggene klekkes etter 32 til 36 dager, i løpet av denne tiden inkuberes de hovedsakelig av hunnen. I løpet av denne tiden sørger hannen for det meste av maten til hunnen. Etter at eggene klekkes, passer begge foreldrene ungene som forlater reiret etter 27 til 34 dager. Foreldre fortsetter å gi mat til de unge blir selvstendige ved ca. 8 uker.(Chipper Woods Bird Observatory, 1998; Peterson og Peterson, 2002; Rosenfield og Bielefeldt, 1993; Stoper og Usinger, 1968)

  • Viktige reproduktive funksjoner
  • iteroparous
  • sesongbasert avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / toebolig (separert kjønn)
  • seksuell
  • oviparøs
  • Avlsintervall
    Coopers hauker avler en gang i året.
  • Hekkesesongen
    Coopers hauker begynner å yngle allerede i mars.
  • Range egg per sesong
    3 til 6
  • Gjennomsnittlig egg per sesong
    4 til 5
  • Gjennomsnittlig egg per sesong
    4
    En alder
  • Avstandstid til klekking
    32 til 36 dager
  • Range fledging alder
    27 til 34 dager
  • Gjennomsnittlig tid til uavhengighet
    2 måneder
  • Alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (kvinnelig)
    1 (lave) år
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (kvinnelig)
    2 år
  • Alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (mann)
    2 (lave) år
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (mann)
    2 år

Både mannlige og kvinnelige Coopers hauker tar vare på ungene sine. Under inkubasjonen bruker hunnen mesteparten av tiden på å beskytte eggene og reiret, og hannen gir nesten all maten hennes. Etter klekking blir ungene stelt av begge foreldrene. Ungene er semialtricial ved klekking, og krever derfor en betydelig foreldreinvestering for å overleve. Hannen fortsetter å drive mesteparten av jakten under klekkingsstadiet. Begge foreldrene fortsetter å gi ungene mat til de blir uavhengige ved ca. 8 uker.(Ehrlich, et al., 1988)

  • Foreldreinvestering
  • altrisiell
  • mannlig foreldreomsorg
  • kvinnelig foreldreomsorg
  • forbefruktning
    • proviantering
    • beskytter
      • hunn
  • forklekking/fødsel
    • beskytter
      • mann
      • hunn
  • pre-avvenning/fleiging
    • proviantering
      • mann
      • hunn
    • beskytter
      • mann
      • hunn
  • før uavhengighet
    • proviantering
      • mann
      • hunn
    • beskytter
      • mann
      • hunn

Levetid/Langelevnad

Coopers hauker er kjent for å leve så lenge som 12 år i naturen. En studie viste imidlertid at gjennomsnittsalderen ved døden var så lav som 16,3 måneder for ville Coopers hauker.(Rosenfield og Bielefeldt, 1993)

  • Rekkevidde levetid
    Status: vill
    12 (høye) år
  • Gjennomsnittlig levetid
    Status: vill
    1,3 år
  • Gjennomsnittlig levetid
    Status: vill
    244 måneder
    Fuglebåndslaboratorium

Oppførsel

Coopers hauker er daglige. De tilbringer mye av tiden sin sittende og venter på å bakholde forbipasserende fugler. Coopers hauker vandrer årlig mellom deres hekkeplasser om sommeren og deres sørlige vinterområde. De er hovedsakelig en enslig art som kommer sammen bare for å avle.(Rosenfield og Bielefeldt, 1993)

  • Nøkkelatferd
  • arboreal
  • fluer
  • daglig
  • bevegelig
  • migrerende
  • ensom
  • territoriell
  • Områdets størrelse
    0,7 til 1 km ^ 2

Hjemmebane

Lite er kjent om graden av territorialitet blant Coopers hauker. Imidlertid ser de ut til å holde en minimumsavstand mellom reir på 0,7 til 1,0 km.(Rosenfield og Bielefeldt, 1993)

Kommunikasjon og persepsjon

Coopers hauker kommuniserer ved hjelp av vokaliseringer og skjermer. De bruker sannsynligvis vokaliseringer mer enn visuelle visninger, fordi deres tette skog- eller skoghabitat forhindrer visuelle visninger fra å bli sett veldig langt unna. En studie registrerte 42 forskjellige samtaler fra kvinner, 22 av menn og 14 av unge. Hannene har høyere stemme enn kvinner.

Coopers hauker er avhengige av synet for å lokalisere byttedyr. Som alle fugler, oppfatter Coopers hauker miljøet sitt gjennom visuelle, auditive, taktile og kjemiske stimuli.(Rosenfield og Bielefeldt, 1993)

  • Kommunikasjonskanaler
  • visuell
  • akustisk
  • Persepsjonskanaler
  • visuell
  • ta på
  • akustisk
  • kjemisk

Matvaner

Coopers hauker er rovdyr primært av fugler og små pattedyr. Noen ganger lever de også av krypdyr og amfibier. Når de jakter, setter Coopers hauker seg vanligvis på et skjult sted og ser etter byttedyr. De venter til byttet deres er uvitende om deres tilstedeværelse, så snur de raskt ned og griper det.Bobwhites,stær,rødvinget svarttrost,østlige jordegern, og ekorn er vanlige byttedyr for Coopers hauker. Deres korte, avrundede vinger gjør dem svært manøvrerbare flyvere i tette, skogkledde habitater. Disse haukene forfølger også byttedyr på bakken ved å halvt løpe og halvt fly. Byttet tatt av en individuell Coopers hauk er i stor grad påvirket av størrelsen på fuglen; større hauker spiser større byttedyr enn mindre hauker.(Cybergeo, 1999; Ehrlich, et al., 1988; Rosenfield og Bielefeldt, 1993; Whitfield, 1984)

  • Primær diett
  • kjøtteter
    • spiser terrestriske virveldyr
  • Animalsk mat
  • fugler
  • pattedyr
  • amfibier
  • reptiler

Predasjon

Voksne, neseunger og egg er sårbare for predasjon avstore hornugler,rødhalehaukerognordlige hønsehauker. Egg og reir er også sårbare for predasjon avvaskebjørnogAmerikanske kråker.(Rosenfield og Bielefeldt, 1993)

  • Kjente rovdyr
    • Rødhalehauker (Buteo jamaicensis)
    • Nordlige hønsehauker (Hauk av grekerne)
    • vaskebjørn (Procyon lotor)
    • amerikanske kråker (Corvus brachyrhynchos)
    • Store hornugler (Bubo virginianus)

Økosystemroller

Coopers hauker påvirker bestandene til dyrene de driver med. De er også verter for flere arter av parasitter, inkludert larve dipteraer, mallophagial lus, bendelorm og helminths.(Rosenfield og Bielefeldt, 1993)

hund som klynker
Kommensale/parasittiske arter
  • Innvendige parasitter (larve dipteraner)
  • Mallofagiale fjærlus
  • Tarmparasitter (bendelorm)
  • Innvendige parasitter (helminter)

Økonomisk betydning for mennesker: Positivt

Coopers hauker jakter på små pattedyr som kan være en skadedyr for bønder eller bolighusholdninger. De regulerer også bestander av alle bytteartene deres, og bidrar dermed til sunne økosystemer. Denne arten brukes av og til i falkejakt.(Rosenfield og Bielefeldt, 1993)

  • Positive effekter
  • kontrollerer skadedyrpopulasjonen

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Coopers hauker av og til bytte på tamkyllinger i fjørfefarmer. Dette skjer imidlertid ganske sjeldent og oppveies av Coopers haukers forbruk av skadedyrarter som kan forårsake betydelig skade på bønders avlinger.(Cybergeo, 1999)

Bevaringsstatus

Coopers haukpopulasjoner gikk ned som følge av bruken av plantevernmidler som DDT, men har begynt å komme seg etter at DDT ble forbudt i 1972. En trussel Coopers hauker står overfor i dag er forringelse og tap av habitat. Forvaltningsaktiviteter som hogst kan gjøre tidligere habitat uegnet for avl.

Coopers hauker er beskyttet under United States Migratory Bird Act og av CITES vedlegg II som regulerer internasjonal handel med denne arten. De er oppført under CITES vedlegg III i Costa Rica.(Rosenfield og Bielefeldt, 1993)

Bidragsytere

Tanya Dewey (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, George Hammond (redaktør), Animal Agents Staff, Rachelle Sterling (redaktør), Special Projects.

Kari Kirschbaum (redaktør), Animal Agents Staff.

Vladimir Perepelyuk (forfatter), Fresno City College, Carl Johansson (redaktør), Fresno City College.