Accipiter gentilis nordlig hønsehauk

Av Lauren Pajerski

Geografisk rekkevidde

Nordlige hønsehauker finnes i fjellene og skogene i Nord-Amerika og Eurasia. I Nord-Amerika spenner de fra vestlige sentrale Alaska og Yukon-territoriene i nord til fjellene i det nordvestlige og vestlige Mexico. De finnes vanligvis ikke i det sørøstlige USA.(Clark and Wheeler, 1987; Johnsgard, 1990)

  • Biogeografiske regioner
  • nærktisk
    • innfødt
  • palearktisk
    • innfødt
  • Andre geografiske vilkår
  • holarktisk

Habitat

Nordlige hønsehauker kan finnes i bar- og løvskog. I hekkeperioden foretrekker de modne skoger som består av en kombinasjon av gamle, høye trær med middels kronedekning og små åpne områder inne i skogen for søking. I løpet av de kalde vintermånedene vandrer de til varmere områder, vanligvis i lavere høyder.(Johnsgard, 1990; Squires og Reynolds, 1997)

  • Habitatregioner
  • temperert
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • taiga
  • savanne eller gressletter
  • chaparral
  • skog
  • fjell

Fysisk beskrivelse

Nordlige hønsehauker er den største arten i slektenAccipiter. Hannene veier vanligvis mellom 630 og 1100 gram, gjennomsnittlig 55 cm lange, og har et vingespenn fra 98 til 104 centimeter. Hunnene er litt større, veier i gjennomsnitt mellom 860 og 1360 gram, og har et vingespenn på 105 til 115 centimeter og en gjennomsnittlig lengde på 61 cm.(Squires og Reynolds, 1997)



Alle accipiters, inkludert nordlige hønsehauker, har en karakteristisk hvit fjærgruppe som danner et bånd over øyet (overciliaret). Hos hønsehauker er dette båndet tykt og mer uttalt enn hos de andre medlemmene av arten. Øyefargen til voksne hønsehauker er rød til rødbrun, hos unge er øyenfargen lys gul.(Squires og Reynolds, 1997)

Fargene til voksne mannlige og kvinnelige nordlige hønsehauker varierer fra skifer blågrå til svart. Ryggene, vingedekverne og hodene deres er vanligvis mørke, og undersiden er hvit med fine, grå, horisontale sperringer. Halene deres er lysegrå med tre eller fire mørke bånd.(Squires og Reynolds, 1997)

En ung hønsehauks farge er ganske annerledes enn den voksne. Ryggene, vingedekverne og hodene deres er brune, og undersiden er hvit med vertikale brune striper.(Clark og Wheeler, 1987; Johnsgard, 1990; Squires og Reynolds, 1997; Wheeler og Clark, 1995)

  • Andre fysiske egenskaper
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuell dimorfisme
  • hunn større
  • Rekkeviddemasse
    631 til 1364 g
    22,24 til 48,07 oz
  • Rekkevidde
    55 til 61 cm
    21,65 til 24,02 tommer
  • Rekkevidde vingespenn
    98 til 115 cm
    38,58 til 45,28 tommer

Reproduksjon

Når man frier til en kompis, vil hønsehauker tiltrekke seg hanner i området ved enten å utføre dramatiske luftoppvisninger og vokalisere, eller ved å sitte i hekkeområdet og vokalisere. Når en kompis er funnet, begynner de to hønsehaukene å bygge eller reparere reiret sitt. I løpet av denne tiden vil paret pare seg mange ganger om dagen, noen ganger så mange som 518 ganger per clutch.

Mannlige og kvinnelige hønsehauker opprettholder vanligvis et livslangt parbånd, og først ved døden vil de finne en ny ektefelle.(Johnsgard, 1990; Squires og Reynolds, 1997)

  • Parringssystem
  • monogamt

Nordlige hønsehauker hekker en gang i året mellom begynnelsen av april og midten av juni, med toppaktivitet fra slutten av april til mai. Et par nordlige hønsehauker begynner å forberede reiret allerede to måneder før egglegging. Vanligvis er reiret plassert i en gammel skog, nær stammen til et middels til stort tre og nær åpninger i skogen som veier, sumper og enger. Reirene deres er vanligvis omtrent en meter (39,4 tommer) i diameter og en halv til én meter (19,7 til 39,4 tommer) høye og er laget av døde kvister, foret med grønne grønne kvister eller bunter av bartrærnåler og biter av bark.(Squires og Reynolds, 1997)

hvor mye frostvæske vil drepe en hund

Den typiske clutchstørrelsen er to til fire egg, som legges med to til tre dagers intervaller. Eggene har grov tekstur, blåhvite i fargen og måler 59x45 millimeter (2,3 x 1,8 tommer) i størrelse. Clutchen begynner å klekkes innen 28 til 38 dager etter legging. Inkubering av eggene er først og fremst hunnens jobb, men noen ganger vil hannen ta plassen hennes for å la hunnen jakte og spise. Nestlings blir ved reiret til de er 34 til 35 dager gamle, når de begynner å flytte til nærliggende grener i samme tre. De kan begynne å fly når de er 35 til 46 dager gamle. Unge unger kan mates av foreldrene til de er rundt 70 dager gamle.(Squires og Reynolds, 1997)

  • Viktige reproduktive funksjoner
  • iteroparous
  • sesongbasert avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / toebolig (separert kjønn)
  • seksuell
  • oviparøs
  • Avlsintervall
    Nordlige hønsehauker hekker en gang i året.
  • Hekkesesongen
    Avl skjer vanligvis mellom begynnelsen av april og midten av juni, med topp aktivitet i slutten av april til mai.
  • Range egg per sesong
    2 til 4
  • Gjennomsnittlig egg per sesong
    3
    En alder
  • Avstandstid til klekking
    28 til 38 dager
  • Range fledging alder
    34 til 35 dager
  • Gjennomsnittlig tid til uavhengighet
    70 dager
  • Alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (kvinnelig)
    1 til 3 minutter
  • Alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (mann)
    1 til 3 år

Hunnhønehauker gjør mesteparten av egginkubasjonen, men noen ganger ruger hannene eggene for å la hunnen jakte og spise. Etter at clutchen har klekket ut, vil hunnen ikke forlate hekkeområdet før ungene er 25 dager gamle. I løpet av denne tiden er hannen den primære leverandøren av mat til hunnen og nestlingene hennes. Når reirungene blir 25 dager gamle, vil hunnen forlate dem i perioder for å jakte sammen med hannen.(Baicich og Harrison, 1997; Johnsgard, 1990; Squires og Reynolds, 1997)

Når hekkende hønsehauk blir 35 til 42 dager gamle, begynner de å bevege seg til grener nær reiret. Like etter dette begynner treningsflyvninger å forekomme. Unger deltar ofte i 'lek', som antas å tillate dem å øve på jaktferdigheter som vil være nødvendig gjennom hele livet.

Unge hønsehauker har en tendens til å forbli innenfor 300 m fra reiret til svingfjærene har stivnet helt, ca. 70 dager. I løpet av denne tiden stoler unge fortsatt på foreldrene sine for mat. Full avgang fra reiret er imidlertid ofte brå, og 95 % av unge hønsehauker blir selvhjulpne innen 95 dager etter klekking.(Johnsgard, 1990; Squires og Reynolds, 1997)

Unge hønsehauker blir kjønnsmodne så tidlig som ett år etter klekking.(Squires og Reynolds, 1997)

  • Foreldreinvestering
  • ingen foreldreinvolvering
  • altrisiell
  • forbefruktning
    • beskytter
      • hunn
  • forklekking/fødsel
    • proviantering
      • hunn
    • beskytter
      • mann
      • hunn
  • pre-avvenning/fleiging
    • proviantering
      • mann
      • hunn
    • beskytter
      • mann
      • hunn
  • før uavhengighet
    • proviantering
      • mann
      • hunn
    • beskytter
      • mann
      • hunn

Levetid/Langelevnad

Det er lite data om levetid og overlevelse for hønsehauker. Gjennomsnittlig overlevelse, basert på prøver med små bånd, er 10,7 måneder. Maksimal levetid har også blitt neglisjert i forskning, men det antas å være minst 11 år. Hunnene har en høyere overlevelsesrate, hovedsakelig på grunn av deres større kroppsmasse, noe som gir dem en fordel i vintermånedene.(Squires og Reynolds, 1997)

  • Rekkevidde levetid
    Status: vill
    19,8 (høy) år
  • Gjennomsnittlig levetid
    Status: vill
    11 år
  • Gjennomsnittlig levetid
    Status: vill
    10,7 måneder
  • Gjennomsnittlig levetid
    Status: vill
    196 måneder
    Fuglebåndslaboratorium

Oppførsel

De fleste hønsehaukbestandene er stillesittende og de forblir vanligvis i hekkeområdene gjennom hele livet. Bare hønsehauker som hekker i de nordlige og nordvestlige delene av Nord-Amerika er trekkende. De flyr sørover i vintermånedene og vender så tilbake til hekkeområdene om våren.(Johnsgard, 1990; Squires og Reynolds, 1997)

Nordlige hønsehauker er svært territorielle og et paringspar vil annonsere sitt hekkeområde ved å utføre en forseggjort luftvisning før og under reirbygging og/eller reparasjon. Hvis hekkeområdet deres blir inntrengt, vil de forsvare det hardt.(Johnsgard, 1990; Squires og Reynolds, 1997)

Nordlige hønsehauker lever alene eller i par og er daglige.

  • Nøkkelatferd
  • fluer
  • daglig
  • bevegelig
  • migrerende
  • stillesittende
  • ensom
  • territoriell

Hjemmebane

Hjemmeområdene til mannlige hønsehauker er generelt større enn hos hunnene. Hjemmeområder overlapper ofte hverandre, bortsett fra eksklusive hekkeområder. Under hekking varierer størrelsen på hjemmeområdet mellom 570 og 3500 hektar.(Squires og Reynolds, 1997)

Kommunikasjon og persepsjon

Hønsehauker, som andrehauker, er avhengig av vokaliseringer for kommunikasjon i deres skogkledde habitater. De er spesielt vokale under frieri og hekking. Begge kjønn lager like varierte lyder, men hunnens lyder er dypere og høyere, mens hønsehauker har en tendens til å ha høyere og mindre kraftige stemmer. Det er også flere spesifikke rop, eller jamringer, gitt av hønsehauker.(Squires og Reynolds, 1997)

Som nestling kan unge hønsehauker bruke et 'fløyte-tigge'-kall som en bønn om mat. Det begynner som en ke-ke-ke-lyd, og går videre til en kakking-lyd. Kyllingen kan også bruke et høyt 'tilfredshets-twitter' når den er godt matet.(Squires og Reynolds, 1997)

hvorfor er hunder så varme

Som voksne vokaliserer hønsehauker ved å gråte, som består av 'ki-ki-ki-ki' eller 'kak, kak, kak'. Denne oppfordringen varierer med handlingen den representerer. En 'gjenkjennings-klage' blir laget av både hanner og hunner når de går inn eller forlater reiret. En 'matoverføring'-oppfordring, som lyder hardt, blir gjort av hanner for å kreve mat fra hunnen.(Squires og Reynolds, 1997)

Nordlige hønsehauker bruker også stillinger og andre fysiske signaler for å kommunisere.

  • Kommunikasjonskanaler
  • visuell
  • akustisk
  • Persepsjonskanaler
  • visuell
  • ta på
  • akustisk
  • kjemisk

Matvaner

Nordlige hønsehauker er kjøttetende og spiser hovedsakelig fugler, pattedyr, virvelløse dyr og krypdyr av moderat til stor størrelse. Individuelle byttedyr kan veie opptil halvparten av vekten av hønsehauken. Innholdet i en individuell hønsehauks diett avhenger av miljøet som hønsehauken lever i. Den gjennomsnittlige dietten består av 21 til 59 prosent pattedyr og 18 til 69 prosent fugler, mens de resterende prosentene består av krypdyr og virvelløse dyr. Noen vanlige byttedyr inkluderersnøskoharer,røde ekorn,jordekorn,gran ryper,rufset rype, ogblårype. Nordlige hønsehauker cacherer noen ganger byttedyr på tregrener eller kilt inn i et skritt mellom greinene i opptil 32 timer. Dette gjøres først og fremst i hekkestadiet.(Johnsgard, 1990; Squires og Reynolds, 1997)

  • Primær diett
  • kjøtteter
    • spiser terrestriske virveldyr
  • Animalsk mat
  • fugler
  • pattedyr
  • reptiler
  • insekter
  • Fôringsatferd
  • lagrer eller lagrer mat

Predasjon

Det er få naturlige rovdyr av hønsehauk.Store hornugler,hauker og ørner,mår,ørnugler, ogulver, har vært kjent for å jakte på hønsehauker, spesielt nestlinger, i tider med lav mattilgjengelighet.(Squires og Reynolds, 1997)

Nordlige hønsehauker er formidable fugler og vil angripe inntrengere i deres hekkeområder.(Squires og Reynolds, 1997)

  • Kjente rovdyr
    • ørneugler (Bubo bubo)
    • mår (Amerikansk tirsdag)
    • ulver (Canis lupus)
    • hauker og ørner (Accipitridae)
    • store hornugler (Bubo virginianus)

Økosystemroller

Nordlige hønsehauker er viktige som rovdyr i økosystemene de lever i, spesielt for små pattedyr- og fuglebestander. De er også vert for interne og eksterne parasitter, inkludertansikt, cestoder og trematoder.(Squires og Reynolds, 1997)

Økonomisk betydning for mennesker: Positivt

Nordlige hønsehauker har blitt brukt i århundrer i falkejakt. Enda viktigere, nordlige hønsehauker bidrar til å kontrollere populasjoner av små pattedyrskadedyr.

  • Positive effekter
  • kontrollerer skadedyrpopulasjonen

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Fordi nordlige hønsehauker er truet i noen områder, kan bevaringstiltak for å beskytte dem ha en negativ innvirkning på tømmerindustrien.(Squires og Reynolds, 1997)

hvor ofte bør jeg rense hundens ører

Bevaringsstatus

Selv om de ikke er truet, er nordlige hønsehauker oppført i vedlegg II til CITES-avtalen, noe som betyr at de kan handles mellom land under visse omstendigheter, men vil være truet av ukontrollert handel. Nordlige hønsehauker er også beskyttet under trekkfugltraktaten.(Weidensaul, 1996)

Tømmerhogst er en stor trussel mot bestander av nordlige hønsehauker. I løpet av de siste årene har flere stater som Michigan, Washington og Idaho listet nordlige hønsehauker som en bekymringsart og har økt bevaringsarbeidet fokusert på disse fuglene.(Squires og Reynolds, 1997; Weidensaul, 1996)

Andre kommentarer

Nordlige hønsehauker regnes som 'forvaltningsindikatorer' i mange nasjonale skoger. De anses som 'sensitive for endringer', og deres velvære kan ofte gi ledetråder til problemer med habitatendringer.

Bidragsytere

Lauren Pajerski (forfatter, redaktør), Undergraduate Research Opportunity Program, University of Michigan, George Starr Hammond (redaktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor, Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents, Kari Kirschbaum (redaktør), Dyreagenter.