Accipiter nisus eurasisk spurvehauk

Av Michael Stevens

Geografisk rekkevidde

  • Biogeografiske regioner
  • palearktisk
    • innfødt

Habitat

Det ideelle habitatet for spurvehauker er i tett dekke ved siden av et åpent jaktterreng, og ofte nær en bekk eller elv. Naturtyper kan imidlertid inkludere parker, landbruksfelt og andre åpne områder også. De lever i ulike skogkledde områder, men foretrekker bartrær eller blandede skogområder. Spurvehauk kan også finnes i ren løvskog eller i krattskog. Hekkehabitater spenner fra omfattende skoger til lysninger, daler, høye skogkledde skråninger og ødelagte skogsområder. Om vinteren kan trekkende populasjoner finnes i forskjellige forskjellige habitater, og er mer utbredt i åpne områder uten trær.(Ferguson-Lees og Christie, 2001; Harrison og Greensmith, 1993)

naturlige rettsmidler for hunder
  • Habitatregioner
  • temperert
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • skog
  • krattskog
  • Andre Habitat-funksjoner
  • forstad
  • landbruk

Fysisk beskrivelse

Spurvehauker er en av de minste daglige rovfuglene i Europa, og viser seksuell dimorfisme med hunner som er mye større enn hanner. Voksne hanner veier 110 til 196 g og voksne kvinner veier 185 til 342 g. Vingespenn varierer fra 59 til 64 cm hos hanner, og fra 67 til 80 cm hos kvinner. Hannene er mellom 29 og 34 cm lange, mens hunnene er mellom 35 og 41 cm.(Ferguson-Lees og Christie, 2001; Harrison og Greensmith, 1993; Kelly og Bland, 2006)

Hawk innsatshar et lite hode, slank kropp og relativt korte vinger kombinert med en lang hale som er firkantet eller hakket på spissen. Disse egenskapene gir mulighet for manøvrerbarhet og hastighet. Denne arten har også lange ben og et skarpt kroket nebb, som brukes til å plukke fjær og trekke byttedyr fra hverandre. Hannen er dorsalt gråblå, mens den ventralt viser fine røde stolper. Hunnene er ryggbrune eller gråbrune, og brune sperret ventralt. I tillegg har hunnene en blek flekk på nakken bak hodet. Ungdyr ligner hunner, men er brune over, med brune sperringer eller flekker ventralt.(Ferguson-Lees og Christie, 2001; Harrison og Greensmith, 1993; Kelly og Bland, 2006)



  • Andre fysiske egenskaper
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuell dimorfisme
  • hunn større
  • kjønn farget eller mønstret annerledes
  • Rekkeviddemasse
    110 til 342 g
    3,88 til 12,05 oz
  • Rekkevidde
    29 til 41 cm
    11.42 til 16.14 tommer
  • Rekkevidde vingespenn
    59 til 80 cm
    23,23 til 31,50 tommer

Reproduksjon

Par av eurasiske spurvehauker er monogame i hver hekkesesong, men kan bytte partner fra år til år. Vanligvis tiltrekker hanner seg kvinner gjennom luftvisning eller ved å dykke på hunner som sitter i trær eller på greiner. Populasjoner av spurvehauk består av territorielle hekkepar og ikke-territoriale ikke-hekkende individer, som kalles flytere. Flytere er ikke i stand til å skaffe seg hekketerritorium på grunn av den defensive oppførselen til etablerte hekkende par. Imidlertid har det vist seg gjennom fjerningsstudier at når hekkepar forlater territoriet, blir hekkeområdet raskt bebodd av en flyter. Flyteren kan da yngle samme år.(Newton og Marquiss, 1982; Newton og Rothery, 2001; Petty, et al., 1995; Reid, 1988)

Hekkepar holder ofte sammen fra år til år og vender tilbake til samme hekkeområde, selv om de bygger nytt reir hvert år. Flere faktorer som mattilgang og avlsuksess bidrar til hvorvidt et par vil forbli sammen eller returnere til samme territorium. Det er mindre sannsynlig at et hekkende par vil komme tilbake i de påfølgende årene i fattige territorier med begrenset mattilgang. Mislykkede avlspar er mindre sannsynlig å forbli sammen i ett år til, mens eldre par som har avlet med hell, er mer sannsynlig å holde sammen. De to medlemmene av et hekkepar er ofte av samme alder. Dette kan skyldes naturlig preferanse eller et begrenset antall uparrede eldre fugler. Faktorer som avlssuksess og dødelighet påvirker parsammensetningen og langsiktige monogame paringer.(Newton og Marquiss, 1982; Newton og Rothery, 2001; Petty, et al., 1995; Reid, 1988)

  • Parringssystem
  • monogamt

Hvert år hekker hekkende par av spurvehauk tidlig på våren og legger egg mellom slutten av april og begynnelsen av juni. Par som legger eggene sine tidligere i sesongen produserer flere unger enn par som legger senere i sesongen. I tillegg er par som har tilgang til den rikeste tilførselen av mat eller er bedre jegere i stand til å produsere de tidligste og største eggene. Par som har begrenset tilgang til mat eller er mindreverdige jegere, legger mindre klør senere på sesongen og er mer tilbøyelige til å forlate eggene sine.(Ferguson-Lees og Christie, 2001; Newton og Marquiss, 1984)

Evnen til å avle er direkte relatert til kroppsvekten til hunnen. Kroppsvekten til hunnen avhenger av matforsyningen, og dette er korrelert med en effektiv mannlig jeger. Hunner som går opp i vekt tidlig i sesongen kan legge eggene sine tidligere. Hunnene legger i gjennomsnitt fire til fem egg per år, og det tar 33 dager med inkubasjon før eggene klekkes. Nestunger veier i gjennomsnitt 20 gram ved klekking. Etter klekking er det 24 til 30 dager til flying, og ytterligere 20 til 30 dager før uavhengighet.(Ferguson-Lees og Christie, 2001; Newton og Marquiss, 1984)

Avlsuksess er også sterkt korrelert med hunnens alder. Hos kvinner forbedres nesten alle aspekter av avl med alderen, inkludert clutchstørrelse og antall overlevende avkom. Men på et tidspunkt topper avlssuksessen og begynner så sakte å erodere med ytterligere alder.

Vanligvis når både menn og kvinner seksuell modenhet i løpet av ett til tre år.(Newton og Rothery, 2002)

  • Viktige reproduktive funksjoner
  • iteroparous
  • sesongbasert avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / toebolig (separert kjønn)
  • seksuell
  • befruktning
  • oviparøs
  • Avlsintervall
    Spurvehauk yngler en gang i året.
  • Hekkesesongen
    Hekkesesongen inntreffer fra midten av april til slutten av august.
  • Gjennomsnittlig egg per sesong
    4 til 5
  • Avstandstid til klekking
    33 til 35 dager
  • Range fledging alder
    24 til 30 dager
  • Tid til uavhengighet
    20 til 30 dager
  • Alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (kvinnelig)
    1 til 3 år
  • Alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (mann)
    1 til 3 år

Plattformen, stokkeiret er konstruert hovedsakelig av hannen. Etter klekking blir de altrisielle kyllingene tatt vare på av hunnen og matet mat levert av den jaktende hannen. Etter hvert som ungene vokser og det trengs mer mat, blir høna ofte også tvunget til å jakte for å skape en ekstra matkilde. Omtrent 26 dager etter klekking kan ungene forlate reiret og begynne å sitte og lære å fly. Etter ytterligere 26 dager slutter foreldrene å forsyne ungene sine med mat, noe som tvinger dem til å bli selvstendige og forsørge på egenhånd. Mest dødelighet hos unger skjer innen tre dager etter klekking og de fleste dødsfallene skyldes at unger blir dratt ut av reiret av høna. Noen dunete unger kan også dø av sult, kanskje på grunn av konkurranse med andre unger eller mangel på mat fra foreldrene.(Newton og Marquiss, 1981; Newton og Moss, 1984; Newton, 1976)

I tillegg til å ta vare på ungene, forsvarer hunnspurvehauken reiret mot inntrenging av andre spurvehauker og mot rovdyr. Nordlige hønsehauker prøver noen ganger å tære på spurvehaukunger, men hunnen er ofte i stand til å beskytte reiret.(Vedder and Dekker, 2004)

  • Foreldreinvestering
  • altrisiell
  • mannlig foreldreomsorg
  • kvinnelig foreldreomsorg
  • forbefruktning
    • proviantering
    • beskytter
      • hunn
  • forklekking/fødsel
    • proviantering
      • hunn
    • beskytter
      • mann
      • hunn
  • pre-avvenning/fleiging
    • proviantering
      • mann
    • beskytter
      • mann
      • hunn
  • før uavhengighet
    • proviantering
      • mann
      • hunn
    • beskytter
      • mann
      • hunn

Levetid/Langelevnad

Den eldste registrerte eurasiske spurvehauken var et tjue år gammelt individ med bånd som ble funnet i Danmark. Vanligvis lever spurvehauk i tre til fire år, men dette gjennomsnittet er skjevt på grunn av ny dødelighet. Den høyeste dødeligheten forekommer hos unge menn. Dette skyldes deres lille størrelse tidlig i livet, noe som begrenser jaktområdet og byttets størrelse. Mindre byttedyr gjør at unge hanner ikke kan gå like lenge mellom måltidene, og dette fører til høyere dødelighet.(Kelly og Bland, 2006; Newton og Moss, 1984)

  • Rekkevidde levetid
    Status: vill
    20 (høye) år
  • Gjennomsnittlig levetid
    Status: vill
    3 år

Oppførsel

Hawk innsatser generelt hemmelighetsfull og ensom bortsett fra når den lever som et hekkende par. Individer lever enten i et monogamt hekkepar eller som solitære ikke-hekkende individer. Hekkepar forsvarer hekkeområdet sitt mot inntrenging fra andreA. innsats. Vanligvis hekker denne arten i trær og jakter i skog hvor den er i stand til å fange byttet sitt uforvarende. Den finnes vanligvis oppreist og under tak, men er noen ganger mer utsatt. Høysirkling blir ofte observert som en ingress til jakt.

Flyslaget til denne arten er preget av en klaff, klaff, glidebevegelse, som resulterer i raske slag og korte glid.(Ferguson-Lees og Christie, 2001; Gotmark og Post, 1996; Reid, 1988)

  • Nøkkelatferd
  • arboreal
  • fluer
  • daglig
  • bevegelig
  • migrerende
  • ensom
  • territoriell
  • Områdets størrelse
    35 (høy) km^2

Hjemmebane

Utvalget avA. innsatsavhenger av flere faktorer, inkludert mattilgjengelighet, matbehov og avlshensyn. Generelt er rekkevidden større i habitater der det er mer mangel på mat, eller når mer mat er nødvendig (når man fôrer unger). Sentrum av en fugls hjemområde er reiret; Imidlertid er ikke-hekkende individer ikke begrenset til hvileplasser eller spesifikke reirområder. For parede par varierer rekkevidden gjennom året. Rekkeviddene er minst når reiret skal passes, det vil si fra før eggleggingen til rugeperioden. Generelt viser hunnene et større utvalg enn hannene, men hunnene er mer stillesittende når de passer på reiret. Rekkevidder er registrert opp til 3500 ha.(Ferguson-Lees og Christie, 2001; Harrison og Greensmith, 1993; Marquiss og Newton, 1982)

Kommunikasjon og persepsjon

Spurvehauker er ofte stille når de er borte fra reiret, men de kan ringe for å kontakte andre medlemmer av arten deres. Et kall brukes også når fugler er truet av en territoriell inntrenger eller mennesker. Et mykere rop brukes når man henter inn byttedyr eller roper til et annet medlem av arten som er det motsatte kjønn. Hovedanropet varierer i hastighet basert på omstendighetene og beskrives som en skingrende kakling. Kvinner bruker et særegent kall når en hann gir dem mat.

Hanner kan utføre en himmeldans i nærvær av kvinner for å tiltrekke seg en kompis. Dette inkluderer grunne og dype dykk, svingninger oppover og høy sirkling. Hannene kan også dykke på hunner som sitter eller flyr for å få oppmerksomhet i løpet av paringssesongen.(Ferguson-Lees og Christie, 2001)

hannhundens kjønnsorganer

Sparrowhawks viser eksepsjonelt syn som er medvirkende til å fange dens karakteristiske små og raske byttedyr. Utmerket syn oppnås gjennom en overflod av stenger og kjegler; flere sanseceller betyr bedre syn.Hawk innsatshar også kikkertsyn som gir utmerket dybdeoppfatning, og den kan se i farger som hjelper med å identifisere byttedyr. Spurvehauker har en begrenset luktesans, men en akutt smakssans brukes til å oppdage mat som muligens kan være skadelig. Også hørselssansen brukes til å føle hørselsanrop fra medlemmer av samme art, og taktile sanser brukes når man fanger byttedyr. Som alle fugler, oppfatter spurvehauker sine omgivelser gjennom lyd, visuelle, taktile og kjemiske stimuli.(Ferguson-Lees og Christie, 2001; Gotmark og Post, 1996)

  • Kommunikasjonskanaler
  • visuell
  • akustisk
  • Persepsjonskanaler
  • visuell
  • ta på
  • akustisk
  • kjemisk

Matvaner

Hawk innsatser et rovdyr som lever på byttedyr, som kan bestå av opptil 97 % småfugler, men som også kan inkludere pattedyr som unge kaniner, voles, spissmus, ekorn og andre små dyr. Av og til blir det tatt øgler og amfibier. Svært sjelden spises også insekter og ådsler. Spervehauker forgriper seg på fugler i alle aldre. Det vanligste fuglebyttet er bakkematere som finker, sangfugler, troster og rødstrupe. Imidlertid kan de fleste fastboende småfugler være byttedyr. Unge hauker har vist seg å drive overveiende på nye fugler, men den totale dietten er lik den for voksne.(Ferguson-Lees og Christie, 2001; Gotmark og Post, 1996; Kelly og Bland, 2006)

Vanligvis er de større viltfuglene forbeholdt hunner som kan fange byttedyr på opptil 150 g, mens hannene jakter på mindre byttedyr på opptil 40 g. Den primære jegeren i hekkeperioden er imidlertid vanligvis spurvehauken, som gir mat til kameraten og avkommet. Før eggleggingen fanger hannen mat til kameraten sin frem til det tidspunkt ungene krever mer mat, og på dette tidspunktet begynner også hunnen å jakte. Vanligvis jakter hannene i skogen under mer dekning, mens hunnene jakter i mer åpne områder.(Ferguson-Lees og Christie, 2001; Gotmark og Post, 1996)

Spurvehauk bruker en plukkepost som er ca 30 m fra reiret. Dette er vanligvis en stokk eller stubbe hvor byttets fjær fjernes. Primære jakthabitater er løvskoger, skogkanter og halvåpne områder inkludert gårder og landsbyer. Ved jakt,A. innsatsforblir skjult ved en abbor eller beveger seg fra abbor til abbor til byttet nærmer seg. Hauken bryter deretter fra dekning og jager og fanger byttet sitt ved å fly raskt og lavt til bakken.A. innsatsforetar hyppige jaktbesøk i et område når en lønnsom byttedyrkilde er identifisert.(Ferguson-Lees og Christie, 2001; Gotmark og Post, 1996)

  • Primær diett
  • kjøtteter
    • spiser terrestriske virveldyr
  • Animalsk mat
  • fugler
  • pattedyr
  • amfibier
  • reptiler
  • Carrion
  • insekter

Predasjon

Hawk innsatshar få rovdyr; derimot,nordlige hønsehaukerhar vært kjent for å angripe reir for å bytte på hekkende spurvehauk. I disse situasjonene har spurvehaukmoren blitt observert for å forsvare reiret fra angrep mens hannen observerer og noen ganger gir nødrop.(Vedder and Dekker, 2004)

  • Kjente rovdyr
    • Nordlige hønsehauker (hauk)

Økosystemroller

Hawk innsatser et stort rovdyr for småfugler og pattedyr i sitt habitat, og tjener til å regulere bestandene til bytteartene.A. innsatser vert for flere blodparasitter inkludertSmeltende leukocytozoon, arter av slektenHemoproteus, og av slekten (Plasmodium).(Gotmark og Post, 1996)

Kommensal/parasittisk art
  • Blodparasitter (Smeltende leukocytozoon)
  • Blodparasitter (Hemoproteus)
  • Fuglemalaria (Plasmodium)

Økonomisk betydning for mennesker: Positivt

Hawk innsatsbytter små pattedyr som noen ganger er skadelige for jordbruket.(Gotmark og Post, 1996)

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Hawk innsatskommer ofte i konflikt med mennesker fordi den jakter på populære fuglebestander, spesielt viltfugler, sangfugler og brevduer. Imidlertid er effekten på duer og sangfugler ofte overdrevet. Eurasiske spurvehauker som jakter på fuglebestander har ført til bevisst ødeleggelse av spurvehaukbestander av grunneiere og viltholdere. Men på grunn av det høye antallet ikke-hekkende individer har spurvehaukpopulasjonen vært i stand til å komme seg raskt.(Holloway, 1996; Newton, et al., 1977)

Bevaringsstatus

Under IUCNs rødlisteA. innsatser klassifisert som minst bekymringsfull. Denne arten er en av Eurasias seks vanligste og mest utbredte rovfugler. Befolkningen er stabil eller økende i de fleste deler av Europa til tross for menneskelig forfølgelse fra jegere og grunneiere, og bruk av plantevernmidler. I løpet av 1950- og 1960-årene førte bruken av plantevernmidler som DDT til en katastrofal krasj i befolkningen. DDT gjør at skallene til eggene blir for tynne, noe som resulterer i at eggene går i stykker under inkubasjonen. Også overdoser av plantevernmidler førte til dødsfall hos mange individer, men et forbud mot skadelige plantevernmidler samt en mer opplyst offentlig holdning til spurvehauk har ført til en bedring. Bestanden er nå estimert til å overstige en million hekkende par på verdensbasis, i tillegg til mange ikke-hekkende individer. I England har befolkningstettheten blitt målt til å være fra 10 til 72 par per 100 kvadratkilometer. Populasjoner over hele verden blir nå sett på som stabile, og spurvehauker står for øyeblikket ikke overfor noen store trusler.(Ferguson-Lees og Christie, 2001; Holloway, 1996)

Andre kommentarer

Det er seks anerkjente underarter avA. innsats. De erA. innsats innsats,A. nisomilis,A. nisus melaschistos,A. nisus wolterstorff,A. nisus granti, ogA. granateple.(Ferguson-Lees og Christie, 2001)

Bidragsytere

Michael Stevens (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør), University of Michigan-Ann Arbor, Rachelle Sterling (redaktør), Special Projects.