Accipiter striatusskarp-shined hauk

Av Alaine Camfield

Geografisk rekkevidde

Hauker med skarpe skinner kan finnes i store deler av Nord-Amerika, inkludert Mexico. I Sør-Amerika finnes de fra Venezuela til Nord-Argentina. De fleste av de nordamerikanske populasjonene migrerer til de sørlige delene av utbredelsen om vinteren.(Bildstein og Meyer, 2000; Sullivan, 1994)

  • Biogeografiske regioner
  • nærktisk
    • innfødt
  • neotropisk
    • innfødt

Habitat

Skarpe hauker er skogsfugler. De finnes blant annet i furu-, gran- og ospskoger. De kan finnes på jakt i skoginteriør og kanter fra havnivå til nær alpine områder. Hauker med skarp skinn kan også finnes i nærheten av landlige, forstads- og jordbruksområder, hvor de ofte jakter på fuglebrett.(Bildstein og Meyer, 2000; Campbell, et al., 1990; Snyder og Snyder, 1991; Sullivan, 1994)

  • Habitatregioner
  • temperert
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • skog
  • Andre Habitat-funksjoner
  • forstad
  • landbruk

Fysisk beskrivelse

Skarpt hauker er de minstehauker (fuglehauker)i Nord-Amerika. Hannene er 24 til 27 cm lange og veier 87 til 114 g. Hunnene er større, måler 29 til 34 cm lange og veier 150 til 218 g. Hannene har et vingespenn på 53 til 56 cm og hunnene 58 til 65 cm.



Hauker med skarpe skinner har blågrå til skiferfarget overside, med mørkere farge på kronen. Undersiden deres er hvit med brune stolper og de korte, avrundede vingene er mørke over og lyse under. Hunnene har færre stenger på brystet, og de øvre delene er mer brunlige. Hauker med skarp skinn har et kort, mørkt, kroket nebb og gule ben og føtter. Halen deres er firkantet når den ikke er spredt og har tre til fem mørke striper med en liten hvit stripe på spissen. Molting endrer ikke den voksnes utseende. Ungdyr har flere striper og/eller sperrende og blekere farge enn voksne. Hauker med skarpe skinner ligner Coopers hauker (Accipiter cooperii), men er mindre.(Bildstein og Meyer, 2000; Gough, et al., 1998; Snyder og Snyder, 1991; Wheeler og Clark, 1995)

  • Andre fysiske egenskaper
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuell dimorfisme
  • hunn større
  • kjønn farget eller mønstret annerledes
  • Rekkeviddemasse
    87 til 218 g
    3,07 til 7,68 oz
  • Rekkevidde
    24 til 34 cm
    9,45 til 13,39 tommer
  • Rekkevidde vingespenn
    53 til 65 cm
    20,87 til 25,59 tommer

Reproduksjon

På grunn av den hemmelighetsfulle naturen til skarpskinnede hauker, er lite kjent om paringsadferden deres. De er kjent for å ha frieri og antas å være monogame.(Bildstein og Meyer, 2000)

  • Parringssystem
  • monogamt

Hekkesesongen til skarpskinnede hauker tilsvarer tidspunktet for maksimal tilgjengelighet av byttedyr; vanligvis mellom slutten av mars og juni. Hauker med skarp skinn begynner å bygge reir like etter at de ankommer hekkeplassen. Reir bygges i trær, vanligvis under baldakinen (2,4 til 19 m over bakken). Reirene er laget av kvister og er ofte foret med barkflis. Både hannen og hunnen samler hekkemateriale, men hunnen gjør det meste av bygningen. Reirplasser gjenbrukes fra år til år og gamle reir pusses opp eller nye reir bygges på toppen av gamle. Fuglene er territorielle i hekkesesongen og forsvarer reirplassen sin mot inntrengere.

Skarpe hauker har normalt bare én yngel per år og legger 4 til 5 egg per klø i gjennomsnitt (spredning 3 til 8). Hunnene legger vanligvis egg på andre dager. Egg er hvite eller blåaktige med mørke flekker, omtrent 37 x 30 mm og veier omtrent 9 g (omtrent 11 prosent av hunnens kroppsmasse). Inkubasjonen varer i 21 til 35 dager, og eggene klekkes innen en til to dager etter hverandre. Hunnene gjør det meste av rugingen, men hannene vil bringe mat til hunnene mens de er på reiret. Etter klekking ruges de altrisielle ungene av hunnen i 16 til 23 dager. Ungene flyr etter 21 til 32 dager. Hannene flyr vanligvis raskere enn hunnene. Unge fortsetter å motta foreldreomsorg i omtrent 3,5 uker etter flytting. De fleste skarpskinnede hauker begynner å yngle når de er to år gamle.(Bildstein og Meyer, 2000; Campbell, et al., 1990; Snyder og Snyder, 1991)

  • Viktige reproduktive funksjoner
  • iteroparous
  • sesongbasert avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / toebolig (separert kjønn)
  • seksuell
  • befruktning
  • oviparøs
  • Avlsintervall
    Skarpe hauker har vanligvis bare én yngel per år
  • Hekkesesongen
    Sent i mars til juni
  • Range egg per sesong
    3 til 8
  • Gjennomsnittlig egg per sesong
    4.5
  • Gjennomsnittlig egg per sesong
    4
    En alder
  • Avstandstid til klekking
    21 til 35 dager
  • Range fledging alder
    21 til 32 dager
  • Gjennomsnittlig tid til uavhengighet
    3,5 uker
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (kvinnelig)
    2 år
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (kvinnelig)
    Kjønn: kvinne
    365 dager
    En alder
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (mann)
    2 år
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (mann)
    Kjønn Mann
    365 dager
    En alder

Hunn med skarpskinnet hauk gjør det meste av rugingen, men hannene bringer mat til hunnene mens de er på reiret. Etter klekking ruges de altrisielle ungene av hunnen i 16 til 23 dager. Mens ungene er i reiret, bringer hannen mat til hunnen som plukker den og mater ungene. Hunnene forsvarer også reiret mot rovdyr. Ungene flyr etter 21 til 32 dager. Unge fortsetter å motta foreldreomsorg i omtrent 3,5 uker etter flytting.(Bildstein og Meyer, 2000; Campbell, et al., 1990; Snyder og Snyder, 1991)

  • Foreldreinvestering
  • ingen foreldreinvolvering
  • altrisiell
  • forklekking/fødsel
    • beskytter
      • hunn
  • pre-avvenning/fleiging
    • proviantering
      • mann
      • hunn
    • beskytter
      • hunn
  • før uavhengighet
    • proviantering
      • mann
      • hunn

Levetid/Langelevnad

Den lengste registrerte levetiden for en skarpskinnet hauk er 13 år. De fleste lever imidlertid ikke lenger enn 3 år. Årsaker til dødelighet inkluderer rovdyr, jakt og kollisjoner med biler og bygninger.(Bildstein og Meyer, 2000; Sullivan, 1994)

  • Rekkevidde levetid
    Status: vill
    19,9 (høy) år
  • Gjennomsnittlig levetid
    Status: vill
    3 år
  • Gjennomsnittlig levetid
    Status: vill
    239 måneder
    Fuglebåndslaboratorium

Oppførsel

Skarpt hauker er territorielle i hekkesesongen. De avskrekker inntrengere ved å ringe, jage og angripe. De er vanligvis ensomme, men kan noen ganger finnes i små grupper mens de migrerer. De fleste nordamerikanske befolkninger er migrerende; noen flydistanser på mer enn 1500 km. De forlater hekkeplassene sine i august og kommer tilbake i mars.

Hauker med skarpe skinner viser daglige atferdsmønstre. Bortsett fra når de migrerer, flyr de vanligvis under kalesjen og bruker halen til å styre mens de flyr.(Bildstein og Meyer, 2000; Campbell, et al., 1990; Snyder og Snyder, 1991)

  • Nøkkelatferd
  • arboreal
  • fluer
  • daglig
  • bevegelig
  • migrerende
  • ensom
  • territoriell

Hjemmebane

Hjemmeområdet deres er vanligvis mellom 0,9 og 2,8 kvadratkilometer.(Bildstein og Meyer, 2000)

hunderaser med flekkete tunger

Kommunikasjon og persepsjon

Hauker med skarp skinn er vanligvis ganske stille. De vokaliserer oftere i hekkesesongen. Alarmanropene deres høres ut som «kek-kek-kek» eller «kik-kik-kik». Hannene ringer 'kip...kip' eller 'kew kew kew' når de nærmer seg reiret, og hunnene svarer med et 'keeeep.' Hunn og nestling ringer også 'eee'.(Bildstein og Meyer, 2000; Snyder og Snyder, 1991)

  • Kommunikasjonskanaler
  • visuell
  • akustisk
  • Persepsjonskanaler
  • visuell
  • ta på
  • akustisk
  • kjemisk

Matvaner

Småfugler utgjør nitti prosent av dietten til en hauk med skarp skinn, som også inkluderer små pattedyr og store insekter. Skarpe hauker spiser hovedsakeligPasseriformes(sittende fugler), men også spiseFalconiformes(daglige rovfugler),Galliformes(kyllinglignende fugler),Charadriiformes(strandfugler og slektninger),Columbiformes(duer og duer),Apodiformes(hurtiger og kolibrier) ogPiciformes(spetter og slektninger). De fanger ofte fugler ved feeder og tar unger fra reir.

Hauker med skarp skinn er opportunistiske jegere. De jakter ofte fra abbor og kaster seg ut fra skjul for å fange byttedyr. Deres lange, skarpe klør hjelper dem å gripe tak i byttedyr, og deres korte utbrudd av høyhastighetsflukt hjelper dem å fange byttet. Hauker med skarp skinn plukker byttet sitt før de spiser dem. De får nok vann fra byttedyr og trenger ikke å drikke.(Bildstein og Meyer, 2000; Sullivan, 1994)

  • Primær diett
  • kjøtteter
    • spiser terrestriske virveldyr
  • Animalsk mat
  • fugler
  • pattedyr
  • insekter

Predasjon

Deres hemmelighetsfulle oppførsel og kamuflerte reir hjelper skarpe hauker med å unngå rovdyr. Kjente rovdyr av hauker med skarpe skinner inkluderer: skallet ørn (Haliacetus leucocephalus), vandrefalker (Falco peregrinus) og nordlige hønsehauker (Accipiter hedninger).(Bildstein og Meyer, 2000; Sullivan, 1994)

  • Kjente rovdyr
    • bald eagles (Haliacetus leucocephalus)
    • vandrefalker (Falco peregrinus)
    • nordlige hønsehauker (hauk)

Økosystemroller

Hauker med skarp skinn er viktige medlemmer av deres økosystem. På grunn av matvanene deres har de sannsynligvis en regulatorisk innflytelse på lokale småfuglbestander. De er også en viktig matkilde for rovdyrene sine.

Økonomisk betydning for mennesker: Positivt

Hauker med skarp skinn kan spille en rolle i å redusere skadedyrarter som europeiske stær (Sturnus vulgaris) og husspurver (Passer domesticus).

  • Positive effekter
  • kontrollerer skadedyrpopulasjonen

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Skarpe hauker forgriper seg på sangfugler, viltfugler og tamfugler.(Sullivan, 1994)

Bevaringsstatus

Bestanden av skarpe hauker opplevde nedgang mellom 1940- og 1970-tallet. Pesticidet DDT forårsaket tynning av eggeskall hos mange rovfugler og reduserte suksessen til ynglepar (egg ble ofte knust under rugende foreldre). Bevaringsbekymringer i dag inkluderer nedgang i byttedyrarter, miljøforurensninger og fragmentering og reduksjon av sammenhengende skoghabitat.

Hauker med skarp skinn er beskyttet under US Migratory Bird Treaty Act og er oppført som vedlegg II av CITES.(Bildstein og Meyer, 2000; Sullivan, 1994)

Andre kommentarer

Geografisk variasjon eksisterer i størrelsen og fargen til hauker med skarp skinn. Det er ti anerkjente underarter avAccipiter striatus.Hawk raske sporer den vanligste underarten i Nord-Amerika.

Skarpe hauker er nært beslektet med eurasiske spurvehauker (Hawk innsats) og rødbrystet spurvehauk (Hauk).(Bildstein og Meyer, 2000; Sullivan, 1994)

Bidragsytere

Alaine Camfield (forfatter), Animal Agents.

Kari Kirschbaum (redaktør), Dyreagenter.