Acinonyx jubatuscheetah

Av Erin R. Lehnert

Geografisk rekkevidde

Den historiske distribusjonen av geparder (Acinonyx jubatus) er veldig bred. Det varierte fra Palestina og den arabiske halvøy til Tadsjikistan og det sentrale India, så vel som over hele Afrikas kontinent unntatt sonene med tropisk skog og sentrale Sahara. Dette området kan omfatte de tørre og halvtørre habitatene i regionene i Sør-, Øst- og Nord-Afrika og mindre tørre områder i India, Turkmenistan, Syria, Palestina og Arabia. I regioner i Afrika og Asia behandlet europeiske nybyggere geparder som skadedyr som skulle utryddes. Utvalget av geparder ble kraftig redusert på 1970-tallet, og undersøkelser utført før 2005 indikerer at geparden finnes i 25 land på det afrikanske kontinentet.(Caro, 1994; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman og Morales, 2005; Myers, 1975; Nowak, 1999; Roosevelt, 1910; Turner, 1997)

  • Biogeografiske regioner
  • palearktisk
    • innfødt
  • Orientalsk
    • innfødt
  • etiopisk
    • innfødt

Habitat

Habitater som er foretrukket av geparder inkluderer gressletter og ørkener. Geparder er terrestriske, men har vært kjent for å klatre i trær av og til.(Caro, 1994; Ortolani, et al., 1996)

  • Habitatregioner
  • temperert
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller sanddyne
  • savanne eller gressletter

Fysisk beskrivelse

Geparder er slanke og har relativt lange ben i forhold til kroppsstørrelsen sammenlignet med andrekatter, med et lite, avrundet hode og korte ører. Deres monomorfe pelage er blekgul, grå eller fawn på ryggflatene, og er flekkete med små, runde, uarrangerte svarte flekker gjennom hele kroppen og satt tett sammen. Ventralflatene er blekere enn dorsale, ofte hvite eller lys brunfargede. Pelsen er grov å ta på med en lett manke av lengre hår på nakken. Ansiktene deres er tydelig markert med en svart tårestripe fra den fremre øyekroken langs lengden av snuten. Øynene til voksne og unger har sirkulære pupiller når de er sammentrukket og avslappet. Ørene er små og avrundede, med lett farget indre pels i kontrast til baksiden, som har en svart flekk innenfor den primære ryggfargen til individet. Halen deres er flekket over med en bakgrunn som er den viktigste ryggfargen til individet, og den ventrale overflaten er den samme blekere fargen som den ventrale hovedfargen. Den bakre tredjedelen av halen har en serie mørke eller svarte ringer som ender i en hvit spiss. Potene til geparder er smale i forhold til andrekatter. Forpotene har fire tær og en duggklo, og bakpotene har fire tær. Klørne er lett buede og avstumpet fra kontakt med bakken, da geparder har svakt tilbaketrekbare klør uten beskyttende hudfolder.(Caro, 1994; Cuvier, et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman og Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)



Kroppslengder på geparder varierer fra 112 til 150 cm. Halelengdene er mellom 60 og 80 cm og høyden ved skulderen er 67 til 94 cm. Vektene til geparder varierer fra 21 til 72 kg, med den gjennomsnittlige hannen større enn den gjennomsnittlige hunnen. Gepardhodeskaller er korte og brede, over snuten og kraniet er de høyt hevet og hvelvede. Neseåpningene er dorsalt brede og forstørrede, med den benete platen som strekker seg godt bak jekslene. Nesegangene er store sammenlignet med andrekatter. Unge unger har en uttalt manke som strekker seg over hodet, nakken og ryggen, og har en tydelig lysere nyanse, og ser ofte grå, hvit eller blågrå ut. Den lange, ullene manken til unger antas å gjøre dem mindre iøynefallende for rovdyr. Til tross for den lange pelsen til unger, er flekker konsekvent synlige på underpelsen. Unger mister gradvis manken til de er ungdom.(Caro, 1994; Cuvier, et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman og Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)

I 1927 ble en ekstra art av geparder beskrevet som kongegeparder (Acinonyx rex). Eksemplarene skilte seg fra andre geparder med lengre og mykere pels og avvik fra det typiske flekkete mønsteret. Kongegeparder hadde mørke stolper i tillegg til flekker på den typiske gule pelsen. Fjorten skinn ble registrert fra naturen i Zimbabwe og Burkina Faso. Det er nå akseptert at disse individene er en atypisk fenotype av geparder (Acinonyx jubatus) med en lett melanistisk trend. Individer med kongegepardmerker er avlet fra geparder i fangenskap med ellers typiske kull. Lite informasjon er tilgjengelig for andre fenotypiske variasjoner. Albanisme og melanisme har vært godt dokumentert hos andre arter avkatt, inkluderttiger, denAfrikansk løve, denleopard, ogJaguar.(Caro, 1994; Cuvier, et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman og Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)

  • Andre fysiske egenskaper
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuell dimorfisme
  • hann større
  • Rekkeviddemasse
    21 til 72 kg
    46,26 til 158,59 lb
  • Rekkevidde
    112 til 150 cm
    44,09 til 59,06 tommer
  • Gjennomsnittlig basal metabolsk hastighet
    61,77 W
    En alder

Reproduksjon

Geparder er promiskuøse i naturen, med den begrensende faktoren for menn som er tilgjengelighet for kvinner. Faktoren som begrenser reproduktiv suksess for kvinner er tilgang til ressurser. Hanner assosieres med hunner kun ved parring, gir ingen foreldreomsorg, og vil parre seg med så mange hunner som mulig. Hunnene er i hovedsak ensomme og vil avle gjennom hele året, selv om de fleste kopulasjoner på Serengeti forekommer i den våte årstiden. Hunnene vil parre seg med forskjellige hanner over påfølgende forsøk, og hvis det oppstår møter med mannlige koalisjoner, kan de pare seg med mer enn ett individ. Hunnene har territorier som vil overlappe territoriene til andre hunner og hanner. Hanner, i eller ikke i koalisjoner, vil ha territorier der de reiser på jakt etter hunner og vil også forlate territoriene sine på jakt etter hunner i brunst. Ikke-territoriale hanner vil reise territoriene til bosatte hanner på jakt etter kvinner mens de holder en lav profil.(Caro, 1994)

  • Parringssystem
  • polygyn
  • polygynandrøs (promiskuøs)

Hunngeparder er polyestrus og i fangenskapssyklus i gjennomsnitt hver 3. til 27. dag, og kan være mottakelig fra 1 til 14 dager. Geparder må induseres til å ha eggløsning, og det er lite bevis for sesongmessig avl. Hunnene gjennomgår sin første syklus i en alder av 13 til 16 måneder, og når i gjennomsnitt seksuell modenhet mellom 21 og 22 måneder. Hunnene føder vanligvis sitt første kull i gjennomsnitt 2,4 års alder, med intervaller mellom kull på 20,1 måneder og en gjennomsnittlig kullstørrelse på 2,1 unger. Det er ingen bevis som tyder på at kvinner besøker mannlige territorier for å velge mellom forskjellige bosatte menn. Den gjennomsnittlige paringsfrekvensen for geparder er 3 til 5 ganger per dag.(Broom, 1949; Caro og Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman og Morales, 2005; Wack, et al., 1991; Wrogemann, 1975)

Svangerskapet varer mellom 90 og 95 dager. Gepardunger er altrisielle ved fødselen. De har lukkede øyne, liten lokomotivferdighet, og vil åpne øynene 4 til 11 dager etter fødselen. Unge geparder vil begynne å gå etter 12 til 13 dager når øynene er åpne. Ved fødsel i naturen veier unger mellom 250 og 300 gram, men i fangenskap kan de nå 460 gram. Det er registrert kullstørrelser på opptil 8 unger i fangenskap, men 6 er det maksimale som er registrert i naturen. Gjennomsnittlig kullstørrelse i naturen er 2,6 unger. Melkemelketenner hos unger bryter ut mellom 3 og 6 ukers alder, og vil ikke bli erstattet med permanente tenner før ungene er rundt 8 måneder gamle. Unger avvennes fra melk før deres permanente tenner bryter ut, mellom 3 og 6 måneder gamle. Unger blir hos moren til de er 15 til 17 måneder gamle.(Broom, 1949; Caro og Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman og Morales, 2005; Wack, et al., 1991; Wrogemann, 1975)

  • Viktige reproduktive funksjoner
  • iteroparous
  • helårs avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / toebolig (separert kjønn)
  • seksuell
  • indusert eggløsning
  • befruktning
  • viviparøs
  • Avlsintervall
    Paneringsfrekvensen til geparder er ukjent.
  • Hekkesesongen
    Hunnene kommer i brunst når som helst i løpet av året.
  • Range antall avkom
    1 til 6
  • Gjennomsnittlig antall avkom
    2.1
  • Gjennomsnittlig antall avkom
    3
    En alder
  • Svangerskapsperiode
    90 til 95 dager
  • Range avvenningsalder
    3 til 6 måneder
  • Tid til uavhengighet
    15 til 17 måneder
  • Alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (kvinnelig)
    13 til 16 måneder
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (mann)
    Kjønn Mann
    456 dager
    En alder

Den tykke grå manken som unge unger har på nakken, skuldrene og ryggen ser ut til å fungere som kamuflasje fra rovdyr. Spedbarnshårene forsvinner etter 3 måneders alder etter at moren deres ikke lenger skjuler dem og de begynner å følge henne. En kort mane beholdes inn i ungdomsårene eller lenger for noen individer. Unge unger er gjemt i en myr, et steinete utspring eller rett og slett høy vegetasjon for beskyttelse mot rovdyr i gjennomsnittlig åtte uker, og kan fraktes til nye gjemmesteder i løpet av perioden når mødrene deres forlater ungene for å jakte. Hunner med unger må kanskje jakte med suksess hver dag, mens ensomme voksne har råd til å drepe hver 2. til 5. dag.(Caro, 1994; Krausman og Morales, 2005; Laurenson, 1993; Nowak, 1999)

  • Foreldreinvestering
  • altrisiell
  • kvinnelig foreldreomsorg
  • pre-avvenning/fleiging
    • proviantering
      • hunn
    • beskytter
      • hunn
  • før uavhengighet
    • proviantering
      • hunn
    • beskytter
      • hunn
  • lengre periode med ungdomsopplæring
  • arver mors/fars territorium

Levetid/Langelevnad

Levetiden til ville hanner er vanskelig å anslå på grunn av at de ofte flytter til nye områder. Den estimerte minimumsalderen ved død av menn som ble observert var mellom 6 og 8 år. Territoriale menn har en tendens til å ha bedre helseforhold enn ikke-bosatte menn, og kan forventes å leve lenger. Det er ingen bevis som tyder på at menn i koalisjoner har lengre eller kortere levetid enn ensomme hanner. Kvinner som overlever til selvstendighet har lengre levetid enn menn med en gjennomsnittsalder på 6,2 år. Hanner som når uavhengighet har en minimumslevetid på 2,8 år(Caro, 1994; Krausman og Morales, 2005)

Oppførsel

Territoriale (bosatte) hanner markerer området som de forsvarer med urin. I tillegg vil hanner også markere territorium ved å rake bakken med bakpotene, klør på trær, flate gress ved å rulle eller sette avføring på fremtredende landområder. Territoriale menn klassifiseres aldri i ungdomsalder. Fastboende hanner forlater territoriene sine i korte perioder (et spørsmål om dager), antagelig for å oppsøke kvinner i sesongen utenfor territoriet. Mannlige koalisjoner forsvarer vanligvis sitt territorium fra andre hanner for å lette tilgangen til hunner og byttedyr, og vedvarer ofte gjennom hele livet til individene i koalisjonen. Selv om det er uvanlig, blir ubeslektede menn av og til tatt opp i en eksisterende gruppe beslektede menn. Koalisjonspartnere som er i slekt er ekstremt tolerante for nærhet, og bruker mye av tiden sin innen noen få meter fra andre medlemmer hvis de ikke fysisk berører eller pleier hverandre. Ikke-relaterte koalisjonsmedlemmer tåler ofte aggresjon. Forekomster av lek mellom de relaterte medlemmene kan bli voldelige hvis det ikke-relaterte medlemmet kom for å bli med. Ikke-relaterte medlemmer gir også avkall på mye av den fysiske kontakten som relaterte medlemmer deltar i. Etter en periode vil ikke-relaterte medlemmer av en koalisjon ikke opptre like aggressivt som de gjorde i begynnelsen. I territorielle trefninger mellom mannlige koalisjoner har gruppestørrelse størst innflytelse på utfallet. Dette gjenspeiles i de lange funksjonstidene for større koalisjoner i områder med sterk konkurranse. Enslige hanner har sjelden territorier i nærheten av koalisjoner.(Caro og Collins, 1987b; Caro, 1994; Nowak, 1999)

Ikke-territoriale hanner (ikke-residenter eller flytere) dekker bakken i rask hastighet og er definert som nomader, ofte forblir i et enkelt område i ikke mer enn noen få dager. Flytende hanner tisser og gjør avføring langt sjeldnere enn territorielle hanner. Disse ikke-bosatte mennene består vanligvis av ungdom, enslige voksne menn som ikke tilhører en koalisjon, og gamle menn. Atferdsforskjeller mellom menn som ikke er bosatt og bosatt er tydelige hos menn som ikke er bosatt. Flytere viste surmulende oppførsel, flyttet ofte etter mørkets frembrudd og hviler sjelden på landformasjoner som ville gjøre dem synlige for fastboende hanner. I tillegg tyder positur på at de ikke-bosatte mennene ikke er avslappet, ettersom de bruker mer tid på våkenhet og sitter oppreist når fastboende menn kan observeres lenende. At kroppsvekten til ikke-bosatte menn sammenlignet med beboere er mindre hjelper disse observasjonene.(Caro og Collins, 1987b; Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Nøkkelatferd
  • kursorial
  • fryktelig
  • daglig
  • bevegelig
  • ensom
  • territoriell

Hjemmebane

Befolkningstettheten av geparder varierer fra 1 individ per 20 kvadratkilometer. til 1 individ per 100 kvadratkilometer. Noen hjemmeområder er rapportert å være mellom 50 og 130 kvadratkilometer. Geparder kan være ensomme eller leve i små grupper, med gruppene bestående enten av en mor og hennes unger, flere beslektede voksne hanner, eller mannlige og kvinnelige søsken kort tid adskilt fra moren der hunnen ennå ikke har kommet i brunst. Hunnene bruker en rekke bevegelsesmønstre innenfor deres rekkevidde, fra å reise lange avstander i enkle strekninger til å forbli i et generelt område i flere dager. Mens rekkevidden til individuelle hunner overlapper hverandre, sosialiserer de seg ikke. Hvis hunnene legger merke til hverandre, vil de sitte og se på den andre med en avstand på opptil 2 km fra hverandre til den ene til slutt går bort. Denne oppførselen er vanlig med andre kvinnerkatter, også, med unntak avhuskatterogløver. Hunnene forsvarer ikke territoriet sitt, selv om de duftmerker ved å urinere eller gjøre avføring. Imidlertid vil tilstedeværelsen av unger endre hunnens bevegelser avhengig av alderen på ungene.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

Kommunikasjon og persepsjon

Selv om det er uvanlig, når medlemmer av en mannlig koalisjon blir separert, forekommer vokale kall (beskrevet som 'yipps' og 'churrs') i opptil 20 minutter kontinuerlig til de blir gjenforent med partnerne hans. Hunnene vil også ringe til ungene sine for å finne dem, spesielt hvis unge unger har vandret fra deres skjulte hule. Duftmarkering, selv om den ikke er direkte, er et viktig aspekt ved kommunikasjon med geparder siden de hovedsakelig er asosiale og hunner bare møter andre individer når det er på tide å avle.(Caro, 1994)

  • Kommunikasjonskanaler
  • visuell
  • akustisk
  • kjemisk
  • Andre kommunikasjonsmoduser
  • duftmerker
  • Persepsjonskanaler
  • visuell
  • ta på
  • akustisk
  • kjemisk

Matvaner

Geparder har et kjøttetende kosthold, hvorav en stor del inkluderer gaseller, spesieltThomsons gaselle. Kostholdet deres inkluderer ogsåimpalaerog andre små og mellomstore hovdyr, samt unge store hovdyr. Små dyr, som f.eksharerogfugler, er også byttedyr for geparder, spesielt når andre dyr er vanskelige å få tak i. Når geparder er i stand til å ta byttet sitt, blir dyret vanligvis slått i bakken med gepardens forpoter, og geparden fortsetter å kvele dyret ved å gripe strupen med kjevene. Kveling er ikke unikt for geparder, da mange andre katter bruker denne teknikken for å drepe byttet sitt. I motsetning til andrekatter, geparder går ikke i bakhold eller forfølger byttedyr før det er godt innenfor springavstand. I stedet lader de fra en avstand på rundt 70 til 100 meter fra motivet. Suksessratene er ofte mer dystre hvis ladningen begynner fra mer enn 200 m avstand, og jakten kan bare fortsette i en avstand på opptil 500 m. Geparden er et av de raskeste landpattedyrene, med rapporterte maksimalhastigheter fra 80 til 112 kilometer i timen. Denne hastigheten kan imidlertid ikke opprettholdes i mer enn noen hundre meter før individet overopphetes. Flertallet av jaktene ender i fiasko.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Primær diett
  • kjøtteter
    • spiser terrestriske virveldyr
  • Animalsk mat
  • fugler
  • pattedyr

Predasjon

Gepardungedødeligheten er høyest forkattersom ikke jaktes av mennesker.Løver,hyener, ogleoparderhar blitt dokumentert drepe gepardunger. Det har ikke vært noen direkte observasjoner av barnedrap av geparder. Hunnene har blitt observert i krangel med hanner innen et kort tidsrom etter å ha mistet unger. Det antas at dersom barnemord forekommer blant geparder, gjøres det med det formål å sikre at moren kommer i brunst. Mens andre rovdyr vil drepe voksne geparder hvis sjansen byr seg, vil de fleste voksne flykte fra rovdyr.Løveroghyenerhar blitt observert som kleptoparasitter av gepard dreper, men den aktuelle geparden er vanligvis ikke i stand til å motvirke parasittisme og gir seg til fordel for å kjempe for måltidet.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Tilpasninger mot rovdyr
  • kryptisk
  • Kjente rovdyr
    • løver (Panthera leo)
    • flekkete hyener (Crocuta crocuta)
    • leoparder (panthera pardus)

Økosystemroller

Gepardens rolle i økosystemet deres er relativt ukjent.

carrie fisher terapihund

Økonomisk betydning for mennesker: Positivt

Geparden ble semi-domestisert for jakt i det gamle Egypt, Sumeria og Assyria, og fortsatte å bli brukt i 4300 år. Nylig ble geparder brukt til jakt av europeiske og indiske kongelige, vanligvis tatt med hette som en falk og deretter sluppet ut når viltet var innen synsvidde. Geparder ble foretrukket fremfor andre jaktkamerater fordi hvis de prøvde å rømme, kunne de bli fanget innen noen få hundre meter av en person på hesteryggen.(Nowak, 1999)

  • Positive effekter
  • mat
  • kroppsdeler er kilde til verdifullt materiale
  • økoturisme
  • forskning og utdanning

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

I Namibia og andre regioner i det sørlige Afrika regnes geparder som en skadedyr og en alvorlig fare for husdyr, og forfølges deretter.(Nowak, 1999)

  • Negative effekter
  • planteskadedyr

Bevaringsstatus

IUCN-databasen viser geparder som en sårbar art. United States Fish and Wildlife Service lister geparden som truet på alle steder som er funnet, og har vært på listen over truede arter siden 2. juni 1970. Til tross for dette er årlige kvoter tillatt i Zimbabwe, Namibia og Botswana på 50, henholdsvis 150 og 5 personer. Genetiske studier av geparder har vist at det er svært liten genetisk variasjon innen arten, muligens på grunn av en alvorlig flaskehalshendelse i løpet av dens evolusjonshistorie. Dette gjør geparden ekstremt sårbar for miljøforstyrrelser og sykdom. Geparder, sammenlignet med andre afrikanske katter, har en mindre suksessrate i jakt. Geparder 'ser ut til å jobbe hardere' (Nowak 1999) enn andre store katter, og kan derfor være mer sårbare for miljøendringer fra menneskelig forstyrrelse enn de andrekatteri området. Befolkningen i Namibia og Zimbawe forfølger fortsatt geparder i dag på grunn av tap av husdyr, og de blir skutt for sport i regioner i Sahel. Imidlertid beskytter de fleste landene hvor det finnes geparder arten.(Caro, 1994; IUCN, 1996; Nowak, 1999; US Fish and Wildlife Service, 1970)

Andre kommentarer

Underfamilien Acionychinae var tidligere inkludert i en monofyletisk gruppe, men nye molekylære bevis grupperer nå geparder (A. jubatus) med cougar (Puma concolor) og jaguarundi (P. jagouaroundi) i stammen Acinonychini, med en divergens anslått til å være rundt 6,9 millioner år siden.(IUCN, 1996)

Bidragsytere

Erin R. Lehnert (forfatter), Michigan Technological University, Laura Podzikowski (redaktør), Special Projects.