Acridotheres melanogaster

Av Tiffany Lin

Geografisk rekkevidde

Vanlige mynas er hjemmehørende i Sør-Asia. Deres naturlige avlsområde er fra Afghanistan gjennom India og Sri Lanka til Bangladesh. De har blitt introdusert til mange tropiske områder i verden bortsett fra Sør-Amerika. Vanlige mynas er en bosatt art i India, selv om sporadiske øst-vest-bevegelser er rapportert.('National Geographic Field Guide to the Birds of North America, 4th ed.', 2002; Invasive Species Specialist Group, 2006; Rousset and Thorns, 2007)

  • Biogeografiske regioner
  • nærktisk
    • introdusert
  • palearktisk
    • introdusert
  • Orientalsk
    • innfødt
  • etiopisk
    • introdusert
  • australske
    • introdusert
  • oseaniske øyer
    • introdusert

Habitat

Vanlige mynas okkuperer et bredt spekter av habitater i varme områder med tilgang til vann. I sitt hjemlige område bor vanlige mynas åpne landbruksområder som jordbruksland så vel som byer. De finnes ofte i utkanten av byer og også avsidesliggende husmannsplasser i ørken eller skog. De har en tendens til å unngå tett vegetasjon. De er vanligst i tørre skoger og delvis åpne skoger. På Hawaii-øyene er de rapportert fra høyder av havnivå til 3000 meter. Vanlige mynas foretrekker å raste i isolerte bestander av høye trær med tette baldakiner.('Faktaark: Common Myna', 2003; Invasive Species Specialist Group, 2006; Kannan og James, 2001)

  • Habitatregioner
  • temperert
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller sanddyne
  • savanne eller gressletter
  • skog
  • krattskog
  • Andre Habitat-funksjoner
  • Urban
  • forstad
  • landbruk
  • elvebredden
  • Rekkeviddehøyde
    0 til 3000 m
    0,00 til fot
  • Gjennomsnittlig høyde
    1500 m
    ft

Fysisk beskrivelse

Vanlige mynas varierer i kroppslengde fra 23 til 26 cm, veier alt fra 82 til 143 gram og har et vingespenn på 120 til 142 mm. Hunnen og hannen er monomorfe for det meste - hannen er bare litt større, med større kroppsmasse og vingespenn. Vanlige mynas har gule regninger, ben og øyehud. De er mørkebrune med svart hode. De har hvite underhaledekker, halespisser, flekker ved bunnen av primæren og vingeforinger som er karakteristiske i flukt. Unger har mer brunlige hoder enn voksne. Vanlige mynas forveksles ofte med støyende gruvearbeidere (Bygger melanocephala). I motsetning til vanlige mynas er støyende gruvearbeidere litt større og for det meste grå.('National Geographic Field Guide to the Birds of North America, 4th ed.', 2002; 'Factsheets: Common Myna', 2003; Invasive Species Specialist Group, 2006)



  • Andre fysiske egenskaper
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuell dimorfisme
  • like kjønn
  • hann større
  • Rekkeviddemasse
    82 til 143 g
    2,89 til 5,04 oz
  • Rekkevidde
    23 til 26 cm
    9,06 til 10,24 tommer
  • Rekkevidde vingespenn
    120 til 142 mm
    4,72 til 5,59 tommer

Reproduksjon

Vanlige mynas er monogame og territorielle. På Hawaii holder par seg sammen året rundt. I andre områder parer vanlige mynas seg tidlig på våren og før etablering av territorier. I hekkesesongen, normalt fra oktober til mars, er det vanligvis betydelig konkurranse om hekkeplasser. Noen ganger kan det oppstå voldsomme kamper mellom par over en enkelt hekkeplass. Mannens frieri er preget av hodebøyning og bobbing, med fluffet fjærdrakt, ledsaget av rop.('Faktaark: Common Myna', 2003; Kannan og James, 2001)

turhund i regn
  • Parringssystem
  • monogamt

Vanlige mynas når seksuell modenhet rundt 1 års alder. Hunnene legger fire til fem egg i en clutch. Inkubasjonstiden er 13 til 18 dager, hvor begge foreldrene ruger eggene. Nestungene kan forlate reiret på rundt tjueto dager eller lenger, men kan fortsatt ikke være i stand til å fly på ytterligere syv dager eller så. Avhengig av deres geografiske plassering, har vanlige mynas blitt rapportert å avle alt fra 1 til 3 ganger i sesongen. I deres hjemlige område begynner vanlige mynas å hekke i mars og avlen varer til september. Selv etter at reir har forlatt reiret, kan foreldrene fortsette å mate og beskytte disse ungfuglene inntil 1,5 måned etter at de klekkes.(Invasive Species Specialist Group, 2006; Kannan og James, 2001)

  • Viktige reproduktive funksjoner
  • iteroparous
  • sesongbasert avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / toebolig (separert kjønn)
  • seksuell
  • oviparøs
  • Avlsintervall
    Avhengig av geografisk plassering, har vanlige mynas blitt rapportert å avle alt fra 1-3 ganger årlig.
  • Hekkesesongen
    I deres hjemlige område begynner vanlige mynas å hekke i mars og avlen varer til september.
  • Range egg per sesong
    4 til 5
  • Avstandstid til klekking
    13 til 18 dager
  • Gjennomsnittlig tid til klekking
    13,9 dager
  • Range fledging alder
    22 til 24 dager
  • Gjennomsnittlig tid til uavhengighet
    1,5 måneder
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (kvinnelig)
    1 år
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (mann)
    1 år

Begge foreldrene spiller like stor rolle i å bygge og forsvare hekkerterritoriet. Begge foreldrene ruger på eggene, og hunnen ruger mest. Hunnen ruger alene om natten, og hannen ruger bare litt om dagen. Når ungene klekkes er de altrisielle og blinde. Begge foreldrene mater klekkingene i nesten 3 uker, i løpet av fledging-perioden, og fortsetter til og med å mate og beskytte dem i opptil 3 uker etter at de forlater reiret. Foreldre bærer mat til ungene for det meste i nebbet fordi de ikke har avlinger. Ungene blir stimulert til å tigge når foreldre gir en rik, honky trill mens de nærmer seg reiret med mat. Etter at ungene er uavhengige, fortsetter de noen ganger å søke med foreldrene, og foreldrene fortsetter å beskytte dem mot rovdyr. Unger danner små flokker når de blir selvstendige. Noen unger begynner å danne par når de er ni måneder gamle, men prøver sjelden å avle det første året.(Invasive Species Specialist Group, 2006; Kannan og James, 2001)

  • Foreldreinvestering
  • altrisiell
  • forbefruktning
    • proviantering
    • beskytter
      • hunn
  • forklekking/fødsel
    • proviantering
      • hunn
    • beskytter
      • mann
      • hunn
  • pre-avvenning/fleiging
    • proviantering
      • mann
      • hunn
    • beskytter
      • mann
      • hunn
  • før uavhengighet
    • proviantering
      • mann
      • hunn
    • beskytter
      • mann
      • hunn
  • tilknytning til foreldrene etter uavhengighet

Levetid/Langelevnad

Lite er kjent om levetiden til vanlige mynas. Rapporter antyder en gjennomsnittlig forventet levealder for begge kjønn på 4 år. Mangel på mat eller ressurser er den største begrensende faktoren for overlevelse av vanlige mynas. Andre faktorer som bidrar til dødelighet er dårlig utvalg av reirplasser og ugunstig vær.(Kannan og James, 2001)

  • Gjennomsnittlig levetid
    Status: vill
    4 år

Oppførsel

Vanlige mynas er sosiale, med unger som danner små flokker etter at de forlater foreldrene. Voksne fôrer i løse flokker på 5 eller 6, sammensatt av enkeltfugler, par og familiegrupper. Utenom hekkesesongen raster de i store grupper som kan variere fra titalls til tusenvis. Felles hvile er nyttig for forsvar mot rovdyr og også for matdistribusjon. I hekkesesongen kan vanlige mynas være aggressive og voldelige mens de konkurrerer med andre par over hekkeplasser. Vanlige mynas er beskrevet som tamme, selskapelige og dristige, og engasjerer seg i allopreening i parrede par. Når de søker næring, hopper disse mynaene sidelengs og slentrer langs bakken og på greiner. Vanlige mynas har også blitt observert som deltar i maur med brannmaur.(Kannan og James, 2001; 'Birds Scientific Reference: Vol. 5', 2007)

  • Nøkkelatferd
  • fluer
  • daglig
  • bevegelig
  • stillesittende
  • territoriell
  • Sosial
  • Gjennomsnittlig territoriumstørrelse
    117,04 m^2

Hjemmebane

Hjemmeområdet til vanlige mynas består av flere regelmessig brukte dagsteder i stedet for et enkelt sammenhengende område. Totale boligrekkevidder er i gjennomsnitt rundt 0,25 km2. Territoriet rundt reir er sterkt forsvart, selv om noen ganger reir finnes i store kolonier. Gjennomsnittlig territoriumstørrelse i India er 117,04 m2.(Kannan og James, 2001; 'Birds Scientific Reference: Vol. 5', 2007)

Kommunikasjon og persepsjon

Vanlige mynas kommuniserer vokalt med andre mynas og andre fuglearter. De har et bredt utvalg av alarmanrop, som også kan varsle andre fuglearter. I løpet av dagen ytrer par som hviler i skyggen også sanger mens de bøyer seg halvt og stritter med fjærene. Når de er under tvang, ytrer vanlige mynas høye skrik. Foreldre ytrer noen ganger en spesifikk triller når de nærmer seg reiret med mat, noe som signaliserer nestlingene til å begynne å tigge. I fangenskap er vanlige mynas i stand til å etterligne menneskelig tale. Både hunner og hanner synger, men hanner synger oftere. Vanlige mynas deltar også i høylytte refreng for daggry og skumring.(Kannan og James, 2001)

  • Kommunikasjonskanaler
  • visuell
  • akustisk
  • Andre kommunikasjonsmoduser
  • refrenger
  • Persepsjonskanaler
  • visuell
  • ta på
  • akustisk
  • kjemisk

Matvaner

Vanlige mynas er altetende og lever av nesten alt. Deres primære diett består av frukt, korn, larver og insekter. De jakter på egg og unger fra andre fugler, for eksempel akepas (Loxops coccineus). Noen ganger vasser de i grunt vann for å fange fisk. Vanlige mynas lever for det meste på bakken. I boligområder spiser de alt fra søppel til kjøkkenrester. Vanlige mynas spiser små pattedyr, som mus, samt øgler og små slanger. De spiser også edderkopper, meitemark og krabber. Vanlige mynas spiser for det meste korn og frukt, men lever også av blomsternektar og kronblader.('Faktaark: Common Myna', 2003; Invasive Species Specialist Group, 2006; Kannan og James, 2001)

  • Primær diett
  • altetende
  • Animalsk mat
  • fugler
  • pattedyr
  • amfibier
  • reptiler
  • fisk
  • egg
  • Carrion
  • insekter
  • terrestriske leddyr uten insekter
  • terrestriske ormer
  • akvatiske eller marine ormer
  • vannlevende krepsdyr
  • Plantemat
  • frø, korn og nøtter
  • frukt
  • nektar
  • blomster

Predasjon

Vanlige reirrovdyr av vanlige mynas er huskråker (Corvus splendens) og huskatter (Puma, Javan-manguster (Herpestes javanicus) raide reir for å ta reir og egg. Mennesker (Homo sapiens) i noen av Stillehavsøyene spiser også vanlige mynas. Vanlige mynas hviler sammen for rovdyrforsvar og ofte pøbelrovdyr i flokker. De advarer hverandre gjennom alarmanrop.(Kannan og James, 2001)

  • Kjente rovdyr
    • huskatter (Puma)
    • mennesker (Homo sapiens)
    • Javan-manguster (Herpestes javanicus)
    • huskråker (Corvus splendens)

Økosystemroller

Vanlige mynas er viktige pollinerings- eller frøspredningsmidler for mange planter og trær. På Hawaii-øyene sprer de frøene tilLantana camara. De hjelper også med å kontrollere kuttorm (Spodoptera mauritia) på Hawaii-øyene. Vanlige mynas fungerer også som verter for ulike parasitter som nematoder, bendelorm, trematoder, leddyr og fuglemidd. I områder hvor de har blitt introdusert, påvirker de innfødte fugle- og sjøfuglarter negativt ved å bytte på egg og reir.(Kannan og James, 2001)

  • Økosystempåvirkning
  • sprer frø
  • pollinerer
Kommensale/parasittiske arter
  • nematoder (Nematoder)
  • bendelorm (Cestoda)
  • trematode flukes (Trematoda)
  • fjærmidd (acari)

Økonomisk betydning for mennesker: Positivt

Vanlige mynas kan være nyttige for å redusere insektpopulasjoner i jordbruksområder. På Hawaii-øyene hjelper de med å kontrollere populasjoner av kuttorm (Spodoptera mauritia). Vanlige mynas pollinerer og sprer frøene til økonomisk viktige trær. Vanlige mynas selges ofte som kjæledyr for deres intelligens og evne til å etterligne menneskelig tale. I 1883 ble vanlige mynas introdusert i stokkmarkene i Australia for å bekjempe skadeinsekter som pestgresshopper og stokkbiller.('Faktaark: Common Myna', 2003; Kannan og James, 2001)

  • Positive effekter
  • handel med kjæledyr
  • pollinerer avlinger
  • kontrollerer skadedyrpopulasjonen

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Vanlige mynas er i stand til å etablere seg i nesten alle habitater og har som et resultat blitt en invasiv art i noen områder utenfor deres opprinnelige område. De regnes som et skadedyr fordi de spiser korn eller frukt fra landbruksvekster, som fikentrær. De blir også sett på som en plage for støy og avføring i nærheten av menneskelig bolig.(Invasive Species Specialist Group, 2006; 'Birds Scientific Reference: Vol. 5', 2007)

  • Negative effekter
  • planteskadedyr
  • husholdningsskadedyr

Bevaringsstatus

Vanlige mynas forblir vanlige i store deler av deres rekkevidde.

Bidragsytere

Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.

Tiffany Lin (forfatter), Stanford University, Terry Root (redaktør, instruktør), Stanford University.