Acrocephalus arundinaceus stor sivsanger (også: stor sivsanger)

Av Emily Bachert; Rachel Gunn; Tanya Dewey

Geografisk rekkevidde

Store sivsanger er på trekk. Fra og med april og gjennom sommermånedene finnes store sivsanger i Nord-Europa, spesielt den sørlige sentrale delen av Sverige. I løpet av resten av året vandrer de til de tropiske områdene i det vestlige Afrika.('Great Reed Warbler', 2002; Hansson, et al., 2004)

  • Biogeografiske regioner
  • palearktisk
    • innfødt
  • etiopisk
    • innfødt

Habitat

Storsivsanger finnes vanligvis nær vann, sumper og bekker, i sivbed og annen vegetasjon.('Great Reed Warbler', 2002)

michael brandow
  • Habitatregioner
  • temperert
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • savanne eller gressletter
  • Akvatiske biomer
  • innsjøer og dammer
  • Våtmarker
  • myr
  • sump
  • Andre Habitat-funksjoner
  • elvebredden
  • Rekkeviddehøyde
    200 til 700 m
    656,17 til 2296,59 fot

Fysisk beskrivelse

Storsanger er en av de større sivsangerene med masse på 21 til 51 gram og en typisk lengde på 20 centimeter. Vingene er lange og ganske spisse i enden. De har en brun farge over og en hvitere nyanse på underlivet.('Great Reed Warbler', 2002)



  • Andre fysiske egenskaper
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuell dimorfisme
  • like kjønn
  • Rekkeviddemasse
    21 til 51 g
    0,74 til 1,80 oz
  • Rekkevidde
    19 til 20 cm
    7,48 til 7,87 tommer
  • Gjennomsnittlig vingespenn
    26 cm
    10,24 tommer

Reproduksjon

Mange mannlige sivsanger er monogame og polygyne. Hunnene velger sin make delvis på grunnlag av kvaliteten på territoriet deres, hanner med territorier av høy kvalitet har en tendens til å være polygyne. Hunnene har en tendens til å velge territorier i samsvar med matoverflod og basert på reirstedets kvalitet. Attraktive territorier har også mindre risiko for reirpredasjon. Hanner med hekkeområder av lavere kvalitet er monogame eller klarer ikke å pare seg. Polygyne menn gir mindre foreldreomsorg. Hanner advarer også kvinner ved å gi alarmanrop når rovdyr nærmer seg. Kvinner velger også kompiser basert på sangrepertoaret deres, som forutsier reproduktiv suksess. Hasselquist et al. (1996) bemerket at hunner parer seg med andre hanner enn førstekameraten bare når den hannen har et større sangrepertoar, noe som resulterer i ekstra-par kopulasjoner. Ved å engasjere seg i ekstra-par-kopulering, søker kvinner fordeler for deres avkom siden den nye overlevelsen er positivt relatert til farens sangrepertoarstørrelse.(Hansson, et al., 2000; Hasselquist, et al., 1996; Nowicki, et al., 2000)

  • Parringssystem
  • monogamt
  • polygyn

Store sivsanger hekker fra tidlig april til august i Nord-Europa og om vinteren i deler av Afrika. Det legges i gjennomsnitt tre til seks egg per sesong. Nestlings klekkes etter 14 dagers inkubasjon. Store sivsanger parer seg i sivbed av myrer og innsjøer.(Hansson, et al., 2004)

  • Viktige reproduktive funksjoner
  • iteroparous
  • sesongbasert avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / toebolig (separert kjønn)
  • seksuell
  • oviparøs
  • Avlsintervall
    Storsivsanger hekker sesongmessig, antall koblinger forsøkt per hekkesesong er ikke rapportert.
  • Hekkesesongen
    Hekking skjer fra april til begynnelsen av august i Europa og om vinteren i deler av Afrika.
  • Range egg per sesong
    3 til 6
  • Gjennomsnittlig tid til klekking
    14 dager
  • Gjennomsnittlig ung alder
    9 dager
  • Gjennomsnittlig tid til uavhengighet
    2 uker

Hunnene er ansvarlige for å bygge reiret og sørger for det meste av foreldreomsorgen. Hovedbidraget fra hannene er beskyttelse av hekkeområdet mot rovdyr. Polygyne hanner hjelper til med å skaffe mat til avkommet bare for førstekameraten. Sekundærkamerater må sørge for sitt avkom på egen hånd. Monogame hanner gir mat til avkommet.(Hansson, et al., 2000)

har hunder mareritt
  • Foreldreinvestering
  • altrisiell
  • forbefruktning
    • proviantering
    • beskytter
      • hunn
  • forklekking/fødsel
    • proviantering
      • hunn
    • beskytter
      • mann
      • hunn
  • pre-avvenning/fleiging
    • proviantering
      • mann
      • hunn
    • beskytter
      • mann
      • hunn

Levetid/Langelevnad

Lite informasjon er tilgjengelig om levetiden til store sivsanger. De kan leve i gjennomsnitt 2,4 år i naturen.

  • Gjennomsnittlig levetid
    Status: vill
    2,4 år

Oppførsel

Storsivsanger er på trekk og beveger seg sesongmessig mellom Europa om sommeren og Afrika sør for Sahara om vinteren. De er aktive om dagen.('Great Reed Warbler', 2002; Hansson, et al., 2004)

  • Nøkkelatferd
  • fluer
  • daglig
  • bevegelig
  • migrerende

Hjemmebane

Størrelse på boligområdet er ikke rapportert i litteraturen.

Kommunikasjon og persepsjon

Hannene synger sanger av to varianter, en for tiltrekning av kvinner og den andre for å forsvare territoriet deres. Matattraksjonssangen varer i rundt fire sekunder. Det territorielle forsvarsanropet er omtrent ett sekund langt. Med disse korte territorielle forsvarsanropene er de i stand til å advare andre hanner uten å avbryte deres andre anrop.(Pris, 2008)

  • Kommunikasjonskanaler
  • akustisk
  • Persepsjonskanaler
  • visuell
  • ta på
  • akustisk
  • kjemisk

Matvaner

Storrørsanger har et variert, hovedsakelig kjøttetende kosthold. De spiser vanligvis insekter og edderkopper. Noen frukter spises i den ikke-hekkesesongen. De har også blitt observert spise snegler, småfisk og frosker. Hannsanger bringer mat til hekkende hunner.('Great Reed Warbler', 2002)

  • Primær diett
  • kjøtteter
    • insekteter
    • spiser leddyr som ikke er insekter
  • Animalsk mat
  • amfibier
  • fisk
  • insekter
  • terrestriske leddyr uten insekter
  • bløtdyr
  • Plantemat
  • frukt

Predasjon

Store sivsanger avgir alarmanrop når de oppdager rovdyr, for eksempel myrhøger. Bitter og vannrenner er rovdyr av egg og reir. Andre rovdyr er ikke kjent. Store sivsangere er på vakt mot rovdyr og deres kryptiske farge kan bidra til å unngå predasjon.(Hansson, et al., 2000)

  • Tilpasninger mot rovdyr
  • kryptisk
  • Kjente rovdyr
    • vestlig myrhøge (Circus aeruginosus)
    • vannskinner (Rallus aquaticus)
    • bitterner (Botaurinae)

Økosystemroller

Store sivsanger påvirker økosystemet deres ved å spre frø og spise insekter. Reirene deres er noen ganger parasittert av vanlige gjøker (Cuculus canorus). De er mottakelige for plasmodiuminfeksjon.(Zehtindjiev, et al., 2008)

  • Økosystempåvirkning
  • sprer frø
  • skaper habitat
Kommensale/parasittiske arter
  • Plasmodium ashfordi
  • vanlig gjøk (Cuculus canorus)

Økonomisk betydning for mennesker: Positivt

Store sivsanger blir verdsatt av fugleentusiaster for sangene og mimikken deres.

hundens sinn

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Det er ingen kjente negative effekter av stor sivsanger på mennesker.

Bevaringsstatus

Vurdert i 2008, klassifiserer IUCN store sivsanger som 'minst bekymring.' IUCN anslår en befolkningsstørrelse på 2 900 000 til 5 700 000 individer.('Acrocephalus arundinaceus', 2008)

Bidragsytere

Emily Bachert (forfatter), Center College, Rachel Gunn (forfatter), Center College, Stephanie Fabritius (redaktør, instruktør), Center College, Tanya Dewey (forfatter), Animal Agents.