Crossoptilon mantchuricumbrown eared fasan (også: brun øred fasan)

Av Janice Pappas

Geografisk rekkevidde

Brunørefasaner er urfolk i det vestlige Kina, Mongolia og Tibet (Delacour, 1958; Harper, 1986).(Delacour, 1958; Harper, 1986)

  • Biogeografiske regioner
  • Orientalsk
    • innfødt

Habitat

Disse fasanene finnes i fjellskråningene og forekommer på hele høyplatåene i deres geografiske område (Delacour, 1958) på 1100 til 2600 m (Madge og McGowan, 2002). De er terrestriske, tempererte fugler og finnes i blandede bar- og løvskoger med en understokk av busker (Madge og McGowan, 2002).(Delacour, 1958; Madge og McGowan, 2002)

  • Habitatregioner
  • temperert
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • skog
  • fjell
  • Rekkeviddehøyde
    1100 til 2600 m
    3608,92 til 8530,18 fot

Fysisk beskrivelse

Brunøret fasaner kan bli 100 cm lange (Harper, 1986). Hannvingelengden varierer fra 270 til 312 mm, og kvinnelig vingelengde varierer fra 265 til 290 mm. Halelengden for hanner og kvinner måler henholdsvis 518 til 582 mm og 447 til 576 mm. Tarsallengden for hanner og hunner er rundt 100 mm. Hannene veier 1650 til 2475 g, mens hunnene veier 1450 til 2025 g (Madge og McGowan, 2002).



Totalt sett er hunnene vanligvis mindre og mangler beinsporer. Hannene er for det meste mørkebrune på hodet, nakken og øvre bryst. De har lange kremfargede eller hvitaktige haleslag (Harper, 1986) som ender i en brunsvart, skinnende lilla-blå (Johnsgard, 1986). Halen har to sentrale fjær som har myke, hengende årer omtrent som strutsefjær (Madge og McGowan, 2002). Hannene har en karakteristisk stor rød øyeflekk med lysebrune til brunfargede tuer under øynene som strekker seg mot bakhodet på en mest fremtredende måte (Harper, 1986). Faktisk minner disse tottene om en bart med håndtak (Madge og McGowan, 2002). Vingedekvere er blanke lilla, og korsryggen, bakdelen og øvre halen er sølvhvit. Underdelen er brun i fargen. Nebbet har en lys rødlig farge, og bena er røde. Hannen utvikler hvatler og bensporer (Johnsgard, 1986).(Harper, 1986; Johnsgard, 1986; Madge og McGowan, 2002)

  • Andre fysiske egenskaper
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuell dimorfisme
  • hann større
  • kjønn farget eller mønstret annerledes
  • Rekkeviddemasse
    1450 til 2475 g
    51,10 til 87,22 oz
  • Rekkevidde
    100 (høy) cm
    39,37 (høy) in

Reproduksjon

Noen ganger danner brunøret fasaner permanente parbindinger (Madge og McGowan, 2002). Disse fasanene er ikke aggressive, selv i hekkesesongen (Harper, 1986).

I hekkesesongen vil hannfasaner si et 'trip crrrr ah'-kall som starter mykt, men øker i volum. Samtalen kan vare så lenge som ett minutt (Madge og McGowan, 2002). Hannene vil ytre ropet veldig intensivt om våren, selv om både hanner og hunner vil ringe resten av året. Hannfasaner kan sitte på en stein eller den nedre grenen av et eiketre eller stå på bakken for å ytre sine utfordrende oppfordringer om å etablere hekkeområder (Johnsgard, 1986).

Hannlige brunørede fasaner vil bite under frieri (gi mat til hunnen). De vil da innta en sidestilling, forstørre hvatlene, senke de primære vingefjærene og vifte halen. Hunnen vil huke seg sammen og engasjere seg i en hodevevende bevegelse der nebbet hennes er gjemt inn mot brystet. Kopulering skjer kort tid etter (Johnsgard, 1986).(Harper, 1986; Johnsgard, 1986; Madge og McGowan, 2002; Harper, 1986; Johnsgard, 1986; Madge og McGowan, 2002; Harper, 1986; Johnsgard, 1986; Madge og McGowan, 2002)

  • Parringssystem
  • monogamt

Hekkesesongen for brunørefasan er fra april til juni. Avl skjer i det andre året til tross for utvikling av voksen fjærdrakt tidligere (Harper, 1986; Johnsgard, 1986).

En clutch består av fem til åtte egg (Harper, 1986; Madge og McGowan, 2002), selv om det har vært rapporter om clutchstørrelser fra 4 til 22 egg. Hunnen legger vanligvis mindre clutch i løpet av det første året og for andre kull hvis den første clutchen går tapt (Madge og McGowan, 2002). I fangenskap legges egg annenhver dag (Johnsgard, 1986). Eggene har en blek steingrønn farge (Madge og McGowan, 2002). Eggstørrelsen er gjennomsnittlig 53 x 39 mm og vekten varierer fra 44,5 til 60 g (Johnsgard, 1986). Inkubasjonen varer 26 til 27 dager; hunnen er den eneste inkubatoren (Madge og McGowan, 2002). Unger veier i gjennomsnitt 40 g. Etter fire uker veier ungfuglene i gjennomsnitt 309 g.(Harper, 1986; Johnsgard, 1986; Madge og McGowan, 2002)

  • Viktige reproduktive funksjoner
  • iteroparous
  • sesongbasert avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / toebolig (separert kjønn)
  • seksuell
  • befruktning
    • innvendig
  • oviparøs
  • Avlsintervall
    En ny avling vil bli forsøkt i løpet av én sesong hvis den første avlen går tapt.
  • Hekkesesongen
    april til juni
  • Range egg per sesong
    4 til 22
  • Avstandstid til klekking
    26 til 27 dager
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (kvinnelig)
    2 år
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (mann)
    2 år

Inkubasjonen varer 26 til 27 dager; hunnen er den eneste inkubatoren (Madge og McGowan, 2002). Unge er precocial.(Madge og McGowan, 2002)

  • Foreldreinvestering
  • ingen foreldreinvolvering
  • prekosial
  • forbefruktning
  • forklekking/fødsel
    • beskytter
      • hunn

Levetid/Langelevnad

Vi har foreløpig ikke informasjon om levetid/levetid for denne arten.

Oppførsel

Ofte finnes brune ørefasaner i grupper på 10 til 30 fugler. Noen ganger danner fugler permanente parbindinger i gruppen (Madge og McGowan, 2002), spesielt om vinteren (Johnsgard, 1986). Disse fasanene er ikke aggressive, selv i hekkesesongen (Harper, 1986).

Hannfasaner kan sitte på en steinblokk eller den nedre grenen av et eiketre eller stå på bakken for å ytre sin utfordrende oppfordring om å etablere et hekkeområde (Johnsgard, 1986). Som en del av deres daglige rutine vil disse fuglene forlate skogkledde rasteplasser og dra til gresskledde enger, for så å returnere til rasteplassene om kvelden (Johnsgard, 1986).(Harper, 1986; Johnsgard, 1986; Madge og McGowan, 2002)

  • Nøkkelatferd
  • fluer
  • daglig
  • bevegelig
  • nomadisk
  • territoriell
  • Sosial

Hjemmebane

Vi har foreløpig ikke informasjon om hjemmeområde for denne arten.

Kommunikasjon og persepsjon

I hekkesesongen vil hannfasaner si et 'trip crrrr ah'-kall som starter mykt, men øker i volum. Samtalen kan vare så lenge som ett minutt (Madge og McGowan, 2002). Hannen vil ytre ropet veldig intensivt om våren, selv om både hannen og hunnen vil ringe resten av året.(Madge og McGowan, 2002)

  • Kommunikasjonskanaler
  • akustisk
  • Persepsjonskanaler
  • visuell
  • ta på
  • akustisk
  • kjemisk

Matvaner

Disse fuglene søker på bakken på jakt etter insekter, frø og vegetasjon; de graver også etter røtter (Harper, 1986). Brune fasaner vil også grave i og rundt gressklumper for å finne løker, knoller og andre underjordiske vegetative materialer å spise (Madge og McGowan, 2002).(Harper, 1986; Madge og McGowan, 2002)

  • Primær diett
  • altetende
  • Animalsk mat
  • insekter
  • Plantemat
  • blader
  • røtter og knoller
  • frø, korn og nøtter

Predasjon

Når truet av rovfugler (ordreFalconiformes), vil brune ørefasaner fryse på plass. Når truet av pattedyr (klassePattedyr), vil de løpe oppover eller til nærliggende dekke (Johnsgard, 1986).(Johnsgard, 1986)

  • Kjente rovdyr
    • rovfuglerFalconiformes)
    • pattedyr (Pattedyr)

Økosystemroller

Brune ørefasaner har innvirkning på vegetasjonen de spiser.

Økonomisk betydning for mennesker: Positivt

Fangeoppdrett av dette og beslektetCrossoptilonarter har lagt til voliere rundt om i verden (Harper, 1986).(Harper, 1986)

  • Positive effekter
  • handel med kjæledyr

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Det er ingen kjente negative effekter av brunøret fasaner på mennesker.

Bevaringsstatus

Disse fasanene har høy risiko for å dø ut i naturen på mellomlang sikt. Resultatet av tap av habitat og jakt har vært en rask nedgang i bestander i ubeskyttede områder. I beskyttede områder har bestandene av brunørefasan holdt seg stabile. Disse fasanene forekommer i små områder som fragmenterte bestander og finnes ikke mer enn ti steder.

falsk tjenestehund lov florida

Disse fasanene var utbredt frem til 1930-tallet. Tap av skoghabitat og jakt bidro til deres tilbakegang. I vernede områder er brunørefasan fortsatt under press på grunn av menneskelig aktivitet. Soppsamlere og egginnsamling har bidratt til hekkesvikt så høyt som 78 % i enkelte områder (Madge og McGowan, 2002).

The Pheasant Trust har vært involvert i oppdrett av brune ørefasaner og hvite ørefasaner (Wayre, 1979). Denne organisasjonens oppgave er å avle opp truede fasanarter i fangenskap, og når det er mulig, gjeninnføre ungfugler i naturen i hjemlandet deres, forutsatt at et passende habitat fortsatt eksisterer (Wayre, 1979).

Brunørefasaner er oppført som sårbare av IUCN, og som vedlegg I av CITES.(BirdLife International 2000, 2003; Madge og McGowan, 2002; Wayre, 1979)

Andre kommentarer

Brune ørefasaner var de førsteCrossoptilonarter som skal avles i fangenskap. De første fasanene ble avlet i 1864 i Paris (Harper, 1986). Disse fasanene ble importert til London fra den franske bestanden i 1866 (Delacour, 1958).

Brune ørefasaner er nært beslektet medCrossoptilon crossoptilon(hvit øre-fasan) ogCrossoptilon auritum(blå øre-fasan). Hvite ørefasaner ble importert til USA i 1935, og en liten bestand er utviklet og vedlikeholdt (Delacour, 1958; Harper, 1986). Hvite ørefasaner mangler tuene som strekker seg mot bakhodet (Harper, 1986). Blåøret fasaner er de vanligste i fangenskap (Delacour, 1958; Harper, 1986) og regnes som de vakreste av noen fuglebrukere (Delacour, 1958).(Delacour, 1958; Harper, 1986)

Bidragsytere

Alaine Camfield (redaktør), Animal Agents.

Janice Pappas (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor.