Dipturus laevisBarn-door skøyte

Av Jennifer Basta

Geografisk rekkevidde

Barndoor-skøyten finnes i det nordvestlige Atlanterhavet. Den finnes fra Grand Banks of Newfoundland og sørsiden av Gulf of St. Lawrence, sør til North Carolina. Det er også utvilsomt rapportert i Florida hvor eggtilfeller med embryoer ble vasket i land på 1800-tallet (Bigelow og Schroeder 1953).

kan jeg male neglene til hunden min
  • Biogeografiske regioner
  • nærktisk
    • innfødt

Habitat

Barndoor-skøyter ser ut til å finnes i en rekke habitater, fra strandlinje til nesten 235 favner. De fleste forekommer primært rundt 5 favner eller 70-80 favner. De ser ut til å foretrekke sand- eller grusbunn i grunnere områder og på dypere vann, gjørmete bunn. Skøyten ser ut til å bevege seg nærmere land om høsten og bevege seg lenger ut på havet i de varmere sommermånedene. Det antas at den ikke har noen nord-sør-trekkmønstre. (Bigelow og Schroeder 1953).

Fysisk beskrivelse

De største barndoor-skøytene som er funnet har vært 5-6 fot og 30-38 pund, og anså det som den største skøyten i det nordvestlige Atlanterhavet. Den nedre overflaten er hvit, med flekkete grå flekker. Ryggoverflaten er brun med spredte mørkere flekker. Avstanden mellom de to øynene er omtrent 5,5 mm. Som andre skøyter har barndoor-skøyten gjeller. Halen mangler imidlertid store torner, noe som skiller den fra alle andre skøyter av slekten Raja i det vestlige Nord-Atlanteren bortsett fra 2 arter. Halen har 3 rader med mindre torner.



Ryggfinnene er langt unna halen. Det er en større, misformet flekk på den indre delen av hver brystfinne. Det er også slimhinner på den ventrale overflaten, markert med svarte prikker og streker. Barndoor-skøyten har 30-40 tenner.

Det er to kjønn av barndoor-skøyter. Voksne hanner er jevnere enn kvinner. Store hunner er grove, med små pigger langs en smal marg fra snutespissen til nivået av neseborene. De unge ser nesten nøyaktig ut som de voksne (Bigelow og Schroeder 1953).

  • Andre fysiske egenskaper
  • bilateral symmetri

Reproduksjon

Mange aspekter av reproduksjonssyklusen til barndoor-skøyten er fortsatt ukjent, men det er fortsatt kjente aspekter. Eggene, som er ganske store i størrelse, avsettes fra nær strandlinjen og ned til de største dyp der skøyten finnes. Eggene legges om vinteren og klekkes enten på slutten av våren eller på forsommeren. Antallet klekkinger er ganske små, noe som gir barndørskøyten lav fruktbarhet. Ungene ligner veldig på voksne og varierer fra 180-190 mm (Bigelow og Schroeder 1953).

Oppførsel

Ingen informasjon om atferd eller sosialt system ble funnet for barndoor-skøyten.

  • Nøkkelatferd
  • natatorisk
  • bevegelig

Matvaner

Barndoor-skøyter ser ikke ut til å være masete. De lever av store krepsdyr, som hummer, edderkoppkrabber, reker og krabber og til og med isopoder. De legger også til i kostholdet muslinger som muslinger og store gastropoder som ormer og blekksprut. Barndoor-skøyter ser også ut til å være mer ødeleggende på fisk enn andre lokale skøyter og har vært kjent for å bite på nesten alle typer agn (Bigelow og Schroeder 1953).

Økonomisk betydning for mennesker: Positivt

Barndoor-skøyten har ingen positiv økonomisk betydning for mennesker.

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Hvis den ble lagt til listen over truede arter, ville tråling i det nordvestlige Atlanterhavet, som er ganske vanlig, vært strengere begrenset. Dette vil føre til en ytterligere belastning for fiskerne som må fiske lenger og hardere for å oppnå tidligere avling. Mange av dyrene som brukes i kommersielt fiskeri blir tæret på av skøyter, men det ser ut til å være så få barndoor-skøyter igjen at det ikke ser ut til å spille noen rolle. (Bigelow og Schroeder 1953)

brindle hund

Bevaringsstatus

Bevaring av barndoor-skøyten blir et stadig mer populært tema for heftige diskusjoner. Casey og Myers (1998) konkluderte med at den er 'nær utryddelse' på grunn av bifangst. En gang vanlig fisk i alle deler av Gulf of Maine på 1950-tallet, er den nå sjelden funnet av sportsfiskere. Casey og Myers sa at den eneste måten å sikre overlevelsen til barndoor-skøyten på er å forby alle omfattende områder med tråling i det nordvestlige Atlanterhavet.

Estimater fra St. Pierre Bank tyder på at skatepopulasjonen på barndoor var nær 600 000 i løpet av 1950-årene og har siden stupt til mindre enn 500 på 1970-tallet. Barndoor-skatepopulasjonen er spesielt sårbar på grunn av dens lave fruktbarhet eller antall unger som den produserer i hver klekking.

Etter Casey og Myers studie, var det en begjæring i 1999 til National Marine Fisheries Service (NMFS) om å få barndoor-skøyten lagt til listen over truede arter. NMFS prøver å finne ut om det må legges til listen.

Overraskende nok er det sterk motstand mot ideen om at barndoor-skøyten er på randen av utryddelse. Kenchington (1999) undersøkte Casey og Myers' funn og kom til sin egen konklusjon at 'barndoor-skøyten er ikke i nærheten av biologisk utryddelse og viser ingen tegn på at den er på vei i den retningen. Snarere ser det ut til at den opplever en langsom økning i overflod i en setting der menneskelig aktivitet ikke utgjør noen trussel mot dens fortsatte eksistens som art. Som motbevisning til Kenchingtons kommentarer mangler barndoor-skøyten på 7 av 9 tidligere steder der barndoor-skøyter var vanlige. (Bigelow og Schroeder 1953; Close 1999; Kenchington 1999; Large 1998)

fullmåne ulvereservat

Andre kommentarer

Det er lite kjent og publisert angående barndoor-skøyten. Mesteparten av informasjonen gjelder fysiske egenskaper og bevaringsarbeid. Verden er imidlertid vitne til den tilsynelatende moderne utryddelsen av et marint dyr som er godt dokumentert i det tjuende og tjueførste århundre. I århundrer gikk en skapning over én meter i størrelse ubemerket. Dessverre kan den fortsette å gjøre det til den er utdødd og går ut av bøkene like raskt som den kom inn. (Stor 1998)

Bidragsytere

Jennifer Basta (forfatter), SUNY College of Environmental Science and Forestry, Kimberly Schulz (redaktør), SUNY College of Environmental Science and Forestry.