Gazella dorcasdorcas gaselle

Av Joshua Stoolman

Geografisk rekkevidde

Gazella dorcasfinnes i den nordlige etiopiske biogeografiske regionen og den sørvestlige palearktiske regionen. Disse gasellene bor i deler av Nord-Afrika, og Sahara- og Negev-ørkenene, inkludert: Marokko, Rio de Oro, Algerie, Tunisia, Libya, Tsjad, Somalia, Etiopia og deler av Israel og Sinai i Midtøsten.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Biogeografiske regioner
  • palearktisk
    • innfødt
  • etiopisk
    • innfødt

Habitat

Gazella dorcaser det best utstyrte medlemmet av slektenGasellaå bebo tørre områder. De finnes i en rekke habitater: savanner, semi-ørkener, små sanddynefelt, konsoliderte sanddyneområder og wadier, og er assosiert med en rekke forskjellige plantearter. Høye tettheter avG. dorcasfinnes i sanddynefelt med høye konsentrasjoner avPancratium sickenbergeri, en foretrukket mat.(Lawes og Nanni, 1993; Ward og Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

  • Habitatregioner
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller sanddyne
  • savanne eller gressletter

Fysisk beskrivelse

Gazella dorcasvarierer i farge, avhengig av plasseringen. De er generelt bleke fargede og har en hvit underbuk med to brune striper på hver side. I Nord-Sahara har de en okerfarge med mørkere flankerende striper. Nær Rødehavet er de rødbrune med mindre iøynefallende, lyse flankerende striper. Hodet er mørkere enn resten av kroppen. Hornene deres har den mest uttalte kurven av medlemmer avGasella, og innenfor underarten varierer mengden kurve i hornet. Horn av hanner er 250-280 mm lange og har 20-24 ringer. Hunnens horn er mindre (170-190 mm) og rettere med 16-18 ringer. Voksne hanner veier i gjennomsnitt 16,5 kg, mens hunnene er omtrent 12,6 kg, selv om gjennomsnittsstørrelsen varierer mellom populasjoner. De er de nest minstegasellearter.(Yom-Tov, et al., 1995)



  • Andre fysiske egenskaper
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuell dimorfisme
  • hann større
  • ornamentikk
  • Rekkeviddemasse
    14 til 18 kg
    30,84 til 39,65 lb
  • Gjennomsnittlig masse
    16,5 kg
    36,34 lb

Reproduksjon

I løpet av parringssesongen fra september til november vil hannene vokte territorium merket av avføringen. Avhengig av lokalt klima, en gruppe avG. dorcasvil bestå av en eller to hanner med et harem av hunner eller bare et hann-kvinnepar. I ekstreme klima, hvor ressursene er knappe, forbinder de seg først og fremst i par.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Parringssystem
  • polygyn

I naturen vil hunnene vanligvis begynne å reprodusere seg rundt to år. I fangenskap kan graviditet skje så tidlig som i seks måneders alder. Omtrent 90 % av hunnene i naturen ble gravide. De føder bare ett avkom per svangerskap i nesten alle tilfeller. Graviditeten varer rundt seks måneder, og fawn er født med hår og åpne øyne. Unge tilbringer mesteparten av de to første ukene sammenkrøllet i skyggen. Etterpå skal de følge moren rundt på jakt etter fast føde. Hannene ser ikke ut til å delta i omsorgen for de unge, bortsett fra indirekte gjennom ressursforsvar for gruppen.(Ward og Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

  • Viktige reproduktive funksjoner
  • iteroparous
  • sesongbasert avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / toebolig (separert kjønn)
  • seksuell
  • viviparøs
  • Avlsintervall
    Avl skjer en gang i året.
  • Hekkesesongen
    Hekking skjer fra september til november.
  • Gjennomsnittlig antall avkom
    en
  • Gjennomsnittlig antall avkom
    en
    En alder
  • Gjennomsnittlig svangerskapstid
    6 måneder
  • Gjennomsnittlig svangerskapstid
    182 dager
    En alder
  • Gjennomsnittlig avvenningsalder
    3 måneder
  • Tid til uavhengighet
    1 (lave) år
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (kvinnelig)
    2 år
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (kvinnelig)
    Kjønn: kvinne
    730 dager
    En alder
  • Gjennomsnittlig alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (mann)
    Kjønn Mann
    589 dager
    En alder

Hunnene dier ungene sine i ett til to minutter flere ganger om dagen i rundt 3 måneder. I de første to ukene av den unge gasellens liv, beiter moren og sover borte fra den unge gasellen, og etterlater den på et trygt sted. Når den unge gasellen vokser, blir de med i fødselsgruppen det første året, eller lenger.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Foreldreinvestering
  • prekosial
  • forbefruktning
    • proviantering
    • beskytter
      • hunn
  • forklekking/fødsel
    • proviantering
      • hunn
    • beskytter
      • hunn
  • pre-avvenning/fleiging
    • proviantering
      • hunn
    • beskytter
      • hunn

Levetid/Langelevnad

I fangenskapGazella dorcaskan leve opptil 15 år. Gjennomsnittlig levetid i naturen er ukjent og kan variere etter populasjon.(Yom-Tov, et al., 1995)

Oppførsel

Aktivitetsmønstre bestemmes av klimaets alvorlighetsgrad. På varme somre er disse gasellene for det meste aktive ved daggry og skumring. I mildere temperaturer kan de være aktive hele dagen. De kan også bli nattaktive når de er under predasjonspress fra daglige rovdyr. Avhengig av klimaet,G. dorcaskan reise i par eller større grupper bestående av en eller to hanner med et harem på opptil fire hunner og deres unger. Noen ganger reiser menn i ungkarsgrupper på fire eller fem.(Ward og Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

Annie Blumenfeld
  • Nøkkelatferd
  • kursorial
  • fryktelig
  • daglig
  • nattlig
  • skumring
  • bevegelig
  • nomadisk
  • territoriell
  • Sosial
  • dominanshierarkier
  • Gjennomsnittlig territoriumstørrelse
    25 km^2

Hjemmebane

Hjemmeområdet til en hann ledsaget av en liten gruppe kvinner og unge er omtrent 25 kvadratkilometer.(Yom-Tov, et al., 1995)

Kommunikasjon og persepsjon

Gaseller har et alarmanrop som høres ut som et kort bjeff. De bruker også et høyere anrop i tilfeller av ekstrem fare eller smerte. Hunnene har et lavt grynt å kalle de unge og altG. dorcaskan produsere en lang knurrende lyd som signaliserer irritasjon. Når det er i fare for et rovdyr, er 'stotting', beskrevet i predasjonsdelen, en vanlig måte å advare andre gaseller om rovdyrenes tilstedeværelse.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Kommunikasjonskanaler
  • visuell
  • akustisk
  • kjemisk
  • Persepsjonskanaler
  • visuell
  • ta på
  • akustisk
  • kjemisk

Matvaner

Gazella dorcasindivider lever av blomstene, bladene og belgene tilAkasietrær i mange av områdene de bor i. De lever også av frukt og blader av en rekke busker. I Negev-ørkenen,G. dorcaslever av Madonna liljer (Pancratium sickenbergeri). Avhengig av årstid endres metoder for å skaffe mat. Om sommeren graver gaseller hull i sanden for å fjerne stilken og løken til Madonna-liljer. Etter vinterregn spiser gaseller nyspirede blader. Fôringsteknikker tillater maksimalt energiinntak med minimal energiproduksjon. Store mengder fôring gjøres i små områder med høye konsentrasjoner av planteliv etterfulgt av lange flyttinger til andre fôringsområder.(Lawes og Nanni, 1993; Ward og Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

  • Primær diett
  • planteeter
    • folivor
    • frugivore
    • granivore
    • kjøttetende
  • Plantemat
  • blader
  • røtter og knoller
  • tre, bark eller stengler
  • frø, korn og nøtter
  • frukt
  • blomster

Predasjon

Gazella dorcaspopulasjoner har mange rovdyr. Geparder, løver, servaler, karakaler, ulver og hyener er byttedyr i alle størrelser og aldre. Unger kan bli drept av mindre rovdyr, som rever, ørner og sjakaler. Mange av disse rovdyrene har blitt utryddet i områder der det for tiden finnes gaseller. Mennesker, ulver og karakaler fortsetter å være store rovtrusler mot disse gasellene.Gazella dorcaser hovedsakelig avhengig av sitt skarpe syn for å se etter rovdyr. De har samtaler beskrevet i kommunikasjonsdelen som hjelper til med å varsle andre i en flokk om tilstedeværelsen av et rovdyr. Hudskjelving, halerykninger og hoppende sprang med hodet høyt, også kalt stotting, brukes alle for å advare andre om tilstedeværelsen av et rovdyr.(Ward og Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

  • Kjente rovdyr
    • geparder (Acinonyx jubatus)
    • leoparder (panthera pardus)
    • løver (Panthera leo)
    • tjenere (Leptailurus serval)
    • karakaler (Caracal Caracal)
    • ulver (Canis lupus)
    • hyener (Hyene)
    • mennesker (Homo sapiens)

Økosystemroller

Gazella dorcas, sammen med noen andre hovdyr utgjør den primære modusen for frøspredning for en rekke planter iAkasieslekten mellom Rødehavet og Israel.(Lawes og Nanni, 1993; Ward og Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

  • Økosystempåvirkning
  • sprer frø
Mutualistiske arter
  • Akasie

Økonomisk betydning for mennesker: Positivt

Gazella dorcasjaktes som matkilde.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Positive effekter
  • mat

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Gazella dorcaser bedre tilpasset miljøet rundt Israel i Negev-ørkenen enn andre beitedyr. De utkonkurrerer andre beitebrukere som sauer og geiter som brukes til økonomiske formål.(Yom-Tov, et al., 1995)

Bevaringsstatus

Denne arten anses som truet og ble tidligere klassifisert som sårbar av IUCN. De pågående truslene mot denne arten er ødeleggelse av leveområder og ulovlig jakt.(Yom-Tov, et al., 1995)

Andre kommentarer

Gazella dorcasenkeltpersoner kan gå hele livet uten å drikke vann. De kan få alt vannet de trenger fra plantene de spiser. Det er høy dødelighet blant unge født i fangenskap på grunn av utilstrekkelig motstand mot infeksjon.(Yom-Tov, et al., 1995)

rat terrier valper oregon

Bidragsytere

Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.

Joshua Stoolman (forfatter), Kalamazoo College, Ann Fraser (redaktør, instruktør), Kalamazoo College.